1 porcja / 420 kcal

Brownie z masłem orzechowym

Składniki

180 g masła roślinnego
150 g gorzkiej czekolady (o zawartości min. 70% kakao)
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
250 g cukru pudru
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
4 jajka
140 g mąki pszennej (typu 500)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
35 g kakao
masło orzechowe

Przepis

Zanim rozpoczniesz przygotowania, pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Podziel czekoladę na malutkie kawałki i rozpuść ją razem z masłem na niewielkim ogniu. Cały czas mieszaj składniki, by nie dopuścić do wrzenia. Gdy powstanie gładka masa, odstaw garnek do przestudzenia. Teraz dodaj do tego cukier, ekstrakt waniliowy, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia (nie zapomnij ich wcześniej przesiać) oraz kakao. Za pomocą miksera połącz ze sobą wszystkie składniki. Na końcu dodaj 50 g posiekanej gorzkiej czekolady i wymieszaj całość łyżką.

Do takiej ilości składników najlepiej sprawdzi się prostokątna blaszka o wymiarach 18×29 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie przelej masę na brownie. Teraz czas na pastę z orzechów i odrobinę fantazji! Na górę ciasta wyłóż kilka łyżeczek masła, a następnie rozprowadź je przy pomocy końcówki noża, tworząc dowolne wzorki. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie do tego celu masła migdałowego, które ma delikatny smak, dlatego będzie świetnie korespondowało ze smakiem gorzkiej czekolady i kakao.

Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C na około 35 minut. Gotowe brownie z masłem orzechowym poznasz po tym, że będzie dobrze wypieczone na wierzchu, a przy ty również lepkie w środku. Brownie z założenia jest zakalcem, dlatego też musi być niskie i wilgotne wewnątrz. Dla pewności przed zakończeniem pieczenia włóż w środek patyczek. Po wyjęciu nie powinno być na nim surowego ciasta.

Jak powstało brownie?

Historia powstania brownie sięga prawdopodobnie początków XX wieku, ponieważ to wtedy przepis na to pyszne ciasto zaczął pojawiać się w amerykańskich książkach kucharskich. Z powstaniem przepisu na brownie wiąże się również pewna ciekawa opowieść. Jest to historia bibliotekarki, która zapomniała o dodaniu do ciasta proszku do pieczenia. Wypiek, który powstał był niski i miał półpłynny środek oraz popękany wierzch. Choć nie wyglądał apetycznie, Amerykanka postanowiła podać go swoim przyjaciołom. Okazało się, że ciasto jest naprawdę pyszne! Na tyle, że do dziś cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. ?

Przepyszny dodatek do kawy

Brownie z masłem orzechowym to ciekawa alternatywa dla klasycznej opcji tego ciasta. Jest naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako deser. Kawałeczek tego smakołyku z pewnością zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Intensywnie czekoladowo-orzechowe ciasto to gratka dla fanów brownie i masła orzechowego. Spróbuj pysznego ciasta z masłem migdałowym. Ten duet nigdy się nie nudzi.