1 porcja / 420 kcal

Brownie z masłem orzechowym

Składniki

180 g masła roślinnego
150 g gorzkiej czekolady (o zawartości min. 70% kakao)
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
250 g cukru pudru
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
4 jajka
140 g mąki pszennej (typu 500)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
35 g kakao
masło orzechowe

Przepis

Zanim rozpoczniesz przygotowania, pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Podziel czekoladę na malutkie kawałki i rozpuść ją razem z masłem na niewielkim ogniu. Cały czas mieszaj składniki, by nie dopuścić do wrzenia. Gdy powstanie gładka masa, odstaw garnek do przestudzenia. Teraz dodaj do tego cukier, ekstrakt waniliowy, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia (nie zapomnij ich wcześniej przesiać) oraz kakao. Za pomocą miksera połącz ze sobą wszystkie składniki. Na końcu dodaj 50 g posiekanej gorzkiej czekolady i wymieszaj całość łyżką.

Do takiej ilości składników najlepiej sprawdzi się prostokątna blaszka o wymiarach 18×29 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie przelej masę na brownie. Teraz czas na pastę z orzechów i odrobinę fantazji! Na górę ciasta wyłóż kilka łyżeczek masła, a następnie rozprowadź je przy pomocy końcówki noża, tworząc dowolne wzorki. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie do tego celu masła migdałowego, które ma delikatny smak, dlatego będzie świetnie korespondowało ze smakiem gorzkiej czekolady i kakao.

Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C na około 35 minut. Gotowe brownie z masłem orzechowym poznasz po tym, że będzie dobrze wypieczone na wierzchu, a przy ty również lepkie w środku. Brownie z założenia jest zakalcem, dlatego też musi być niskie i wilgotne wewnątrz. Dla pewności przed zakończeniem pieczenia włóż w środek patyczek. Po wyjęciu nie powinno być na nim surowego ciasta.

Jak powstało brownie?

Historia powstania brownie sięga prawdopodobnie początków XX wieku, ponieważ to wtedy przepis na to pyszne ciasto zaczął pojawiać się w amerykańskich książkach kucharskich. Z powstaniem przepisu na brownie wiąże się również pewna ciekawa opowieść. Jest to historia bibliotekarki, która zapomniała o dodaniu do ciasta proszku do pieczenia. Wypiek, który powstał był niski i miał półpłynny środek oraz popękany wierzch. Choć nie wyglądał apetycznie, Amerykanka postanowiła podać go swoim przyjaciołom. Okazało się, że ciasto jest naprawdę pyszne! Na tyle, że do dziś cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. ?

Przepyszny dodatek do kawy

Brownie z masłem orzechowym to ciekawa alternatywa dla klasycznej opcji tego ciasta. Jest naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako deser. Kawałeczek tego smakołyku z pewnością zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Intensywnie czekoladowo-orzechowe ciasto to gratka dla fanów brownie i masła orzechowego. Spróbuj pysznego ciasta z masłem migdałowym. Ten duet nigdy się nie nudzi.

Wegańskie brownie z masłem orzechowym

Wegańskie wersje różnego rodzaju słodkich przysmaków stają się coraz popularniejsze. Nie inaczej jest w przypadku brownie z masłem orzechowym. Jeśli chcesz odtworzyć ten przepis w wersji roślinnej, możesz skorzystać z przepisów, w których głównym składnikiem jest… fasola. Tak, to prawda! Fasola nadaje brownie idealnej konsystencji, a do tego jej smak jest kompletnie niewyczuwalny w cieście, dlatego nie musisz się martwić, że Twój wypiek nie będzie zjadliwy. Wręcz przeciwnie – będzie idealnie wilgotny i mocno czekoladowy. Gwarantujemy, że posmakuje nie tylko weganom.

Fit brownie z masłem orzechowym

Jeśli dodatkowo chcesz, by Twoje ciasto zamieniło się w prawdziwe fit brownie z masłem orzechowym, zamiast mąki pszennej wybierz mąkę bezglutenową. Opcji jest wiele, np. mąka z cieciorki, gryczana, kokosowa, ryżowa czy kukurydziana. Warto jednak pokombinować trochę z proporcjami różnych mąk, by uzyskać odpowiednią konsystencję.

Z kolei zamiennikiem dla zwykłego białego cukru może być chociażby cukier kokosowy, który ma znacznie niższy indeks glikemiczny – aż o połowę niższy, ponieważ wynosi 35, zaś dla cukru białego IG to 70. Alternatywą może być także erytrytol, który ma 0 kcal.

Wybierz również gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao – 90% będzie strzałem w dziesiątkę.

Bardzo ważną rolę w tym przepisie odgrywa także masło orzechowe. By brownie było maksymalnie fit, sięgnij po takie masło, które w składzie będzie zawierało wyłącznie orzechy. Unikaj dodatków w postaci cukru, soli czy oleju palmowego.

Tort brownie z masłem orzechowym

A jeśli szukasz odpowiedniego przepisu na tort dla prawdziwego miłośnika czekolady, może zainteresuje Cię tort brownie z masłem orzechowym? Mamy na niego ciekawy pomysł! Proponujemy brownie z warstwą kremu z masłem orzechowym i polewą czekoladową. Do przygotowania kremu wystarczy Ci mascarpone, śmietanka 30%, cukier puder, cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii oraz oczywiście masło orzechowe. Całość wystarczy dobrze zmiksować i powstanie z tego idealny krem orzechowy do przełożenia brownie. Przepis na polewę również jest banalny i wymaga tylko czterech składników, czyli masła, kakao, cukru pudru oraz mleka. Wystarczy rozpuścić je w rondelku, a następnie gotową polewą pokryć tort brownie z masłem orzechowym. Tak przygotowane ciasto na pewno zachwyci każdego czekoladoholika!

4.7/5 - (6 votes)