6 porcji / 350 kcal

Krem z nerkowców do tortu

Składniki

200g pasty z nerkowca MASLOVE 100% Nerkowiec i Kokos
200g miękkiego masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
150 ml mleka
1 łyżka soku z limonki

Przepis

Prosty przepis na krem z nerkowców do tortu. W wysokiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem. Wlewamy mleko i partiami wsypujemy mąkę. Stopniowo dodajemy masło z nerkowców MASLOVE i miksujemy wszystko na wolnych obrotach. Chodzi o to, aby krem był puszysty, ale się nie zważył. Dodajemy sok z limonki i delikatnie łączymy z masą za pomocą dużej łyżki. Krem wykładamy na wcześniej przygotowany biszkopt. Gotowe!

Ten przepis można też wzbogacić o czekoladę lub kakao i przygotować krem czekoladowy z nerkowców. Łatwo go także przyrządzić w wersji wegańskiej, czyli po prostu pozbawić mleka i masła. Wówczas krem będzie bardziej treściwy i naturalny, zwłaszcza że cukier jest składnikiem opcjonalnym i można z niego zrezygnować. W wersji fit można go również zastąpić np. syropem z agawy.

Krem orzechowy z nerkowców jest świetny do przekładania biszkoptów i przyrządzania tradycyjnych tortów kremowych. Można smarować nim też inne wypieki, takie jak kruche ciasteczka. Znakomicie smakuję też jako dodatek do naleśników czy tostów na słodko. Jeśli planujesz przyrządzić tradycyjne ciasto orzechowiec, możesz zastąpić orzeszki ziemne czy włoskie właśnie kremem z nerkowców. Mają one inny smak, przez co wypiek będzie okazją na przyrządzenie czegoś innego i oryginalnego.

Właściwości i wartości odżywcze kremu z nerkowców

Naturalna pasta z nerkowców ma wiele cennych wartości odżywczych oraz właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Orzechy nerkowca są bogatym źródłem białka roślinnego, którym można zastępować białko zwierzęce. Dlatego pasty z orzechów zalecane są w dietach wegetariańskichwegańskich, a także dla sportowców budujących masę mięśniową. Ponadto dostarczają nam inne cenne składniki odżywcze. W tym między innymi błonnik, witaminy z grupy B, K, E, kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo, potas oraz fosfor.

Krem z nerkowca - IG i kcal

Orzechy nerkowca są dobrą propozycją dla diabetyków. Pobudzają proces wchłaniania glukozy przez komórki mięśniowe, a w rezultacie uwrażliwiają tkanki na insulinę. Mają też niski IG (indeks glikemiczny) – IG15, dzięki czemu odpowiednio dawkowane mogą stanowić dobrą przekąskę dla osób cierpiących na cukrzycę. Przepis na krem z nerkowców do tortu można oczywiście odchudzić – dla cukrzyków najlepszą wersją będzie po prostu naturalna pasta, czyli zmielone orzechy.

Jak każde orzechy, także owoce drzewa nerkowca są dość kaloryczne. W 100g pasty z nerkowców 100% znajduje się ok. 550 kalorii. Do tego trzeba doliczyć dodatkowe kalorie, jeśli krem robimy do tortu i używamy masła oraz cukru. Natomiast warto mieć na uwadze, że kcal pochodzące z samych orzechów to „dobre kalorie” – dostarczają bowiem cenne składniki odżywcze naszemu organizmowi.

Wegański krem z nerkowców

Do wykonania wegańskiego orzechowego kremu do tortu możesz wykorzystać różne gatunki orzechów. W tym przepisie użyjemy nerkowców, ale sprawdzą się tu także orzechy ziemne lub włoskie.

Do przygotowania wegańskiego kremu z nerkowców będziesz potrzebować:

  • 500 g orzechów nerkowca
  • 200 g masła roślinnego lub margaryny
  • 250 g cukru pudru
  • 125 ml wody z cytryną lub mleka roślinnego

Rozpocznij od zmielenia orzechów na gładką masę. Do tego celu będzie Ci potrzebny bardzo mocny blender kielichowy. Jeśli nie posiadasz w domu takiego urządzenia, najlepszym wyjściem będzie sięgniecie po gotowe masło z nerkowców. Pamiętaj, by przed zakupem sprawdzić skład pasty orzechowej. Unikaj produktów, które zawierają substancje słodzące, tłuszcz palmowy, konserwanty i inne zbędne składniki. Zawsze wybieraj naturalne masła orzechowe, które mają krótki, prosty skład.

Teraz do miski przełóż pastę z nerkowców, masło roślinne (lub margarynę), cukier puder oraz wodę z cytryną. Zamiast wody z cytryną możesz też użyć mleko roślinne, najlepiej mleko z nerkowców. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki na gładką masę. Następnie włóż gotowy krem do lodówki, by nieco zgęstniał. Dzięki temu łatwiej będzie Ci przekładać nim tort.

Jak widać, przygotowanie kremu do tortu z nerkowców w wersji wegańskiej nie jest trudne! Dzięki szerokiej dostępności roślinnych zamienników, przygotowywanie wegańskich słodyczy i wypieków to czysta przyjemność. Taki krem z nerkowców będzie doskonałym dodatkiem zarówno do tortów, jak i ciast czy babeczek!