Orzechy włoskie – właściwości, kalorie, suszenie, przechowywanie

Orzechy włoskie stanowią doskonałe źródło wielu składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedz je codziennie, by podnieść swoją odporność, wspomóc funkcjonowanie mózgu, serca i układu nerwowego. Dowiedz się, jakie właściwości mają orzechy włoskie, ile mają kalorii, a także jak je suszyć i przechowywać. Zapraszamy do lektury!


Spis treści:

  1. Orzechy włoskie – ile dziennie warto ich spożywać?
  2. Kiedy najlepiej jest zbierać orzechy włoskie? Termin zbioru
  3. Jak przechowywać orzechy włoskie? O czym warto pamiętać?
  4. Jak suszyć orzechy włoskie? Praktyczne wskazówki
  5. Orzechy włoskie – ile mają kalorii? Poznaj ich wartości odżywcze!
  6. Orzechy włoskie – poznaj ich najcenniejsze właściwości

%
Masło Migdałowe Z Pieczonych Migdałów 200g
20
.00
19
.05

20,00  19,05 

- +
Do koszyka

%
Masło Pistacjowe 100% Naturalne 185g
35
.00
33
.33

35,00  33,33 

- +
Do koszyka

%
Pasta pistacjowa gładka super smooth 1kg
210
.00
199
.00

210,00  199,00 

- +
Do koszyka

Orzechy włoskie – ile dziennie warto ich spożywać?

Jak wspominaliśmy we wstępie, codzienne jedzenie orzechów włoskich ma znakomity wpływ na zdrowie. Oprócz tego, że pomagają one w budowaniu odporności, to również chronią organizm przed nowotworami, chorobami serca, a także wspomagają w leczeniu cukrzycy. Zalecana dzienna porcja orzechów włoskich dla osoby dorosłej to siedem całych orzechów łuskanych. Dostarcza ona optymalną dawkę składników odżywczych.

U osób, które regularnie spożywają orzechy włoskie zaobserwowano wyższy poziom energii oraz lepszą koncentrację. Jedzenie orzechów zalecane jest szczególnie w trakcie wzmożonego wysiłku intelektualnego, np. podczas nauki do egzaminów.

Pamiętaj, że orzechy włoskie możesz spożywać również w formie masła orzechowego, które jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm i ma takie same wartości odżywcze co orzechy. Masło orzechowe z orzechów włoskich ma mnóstwo zastosowań w kuchni i można dodawać je zarówno do słodkich posiłków, takich jak owsianki, koktajle czy pankejki, jak i do wytrawnych dań, w tym np. do zup czy pasty z bakłażana i orzechów włoskich. Ponadto doskonale sprawdzą się jako dodatek do wypieków, takich jak ciasta, torty czy babeczki.

Kiedy najlepiej jest zbierać orzechy włoskie? Termin zbioru

By omówić kwestię terminu zbioru orzechów włoskich, warto najpierw zacząć od tego, jak są one zbudowane. Otóż cześć jadalna tego orzecha, która znajduje się wewnątrz łupiny, to nasiono. Łupina ma zaś postać zdrewniałej skorupki. Co więcej, orzechy włoskie w fazie wzrostu są dodatkowo pokryte mięsistą okrywą w kolorze zielonym. W momencie, gdy orzech jest dojrzały, bardzo łatwo odpada ona od łupiny. Tak więc, gdy kupujesz orzechy włoskie w sklepie, nie posiadają już one okrywy. Zobaczysz ją dopiero podczas samodzielnych zbiorów.

Tak więc kiedy najlepiej zbierać orzechy włoskie? Otóż termin ich zbioru przypada na koniec września oraz październik. Różne odmiany orzechów dojrzewają bowiem w nieco innym czasie. Jeśli masz orzech włoski w swoim ogrodzie, z łatwością określisz moment, w którym najlepiej zebrać orzechy. Orzechy włoskie nadają się do zbioru w momencie, gdy opadną z drzewa, a ich zielona okrywa pęka i można ją w bardzo łatwy sposób oddzielić od łupiny. Podczas zbiorów odrzuć otoczki i zbierać same orzechy w łupinach.

Jak przechowywać orzechy włoskie? O czym warto pamiętać?

Jeśli mowa o świeżych orzechach włoskich, najlepszym rozwiązaniem jest przechowywanie ich w łupinach. Dlaczego nie warto ich od razu łuskać? A to dlatego, że chronią one jadalną cześć orzecha przed pleśnią, wyschnięciem, jak również przed utratą składników odżywczych, takich jak m.in. zawarte w nich zdrowe tłuszcze.

Świeże orzechy musisz jednak najpierw nieco podsuszyć. Jak to zrobić? Odpowiedź znajdziesz w dalszej części artykułu!

%
Pasta Pistacjowa Krem w słoiku 555g
105
.45
99
.75

105,45  99,75 

- +
Do koszyka

%
Masło orzechowe classic 555g
27
.00
25
.71

27,00  25,71 

- +
Do koszyka

%
Pasta orzechowa arachidowa crunchy 555g
29
.00
27
.62

29,00  27,62 

- +
Do koszyka

Jak suszyć orzechy włoskie? Praktyczne wskazówki

Świeże orzechy włoskie wymagają podsuszenia. W tym celu tuż po zebraniu umieść je w wiklinowym koszu czy też lnianym worku – tak, by zapewnić im odpowiednią przewiewność. Następnie taki kosz lub worek wypełniony orzechami postaw w ciepłym i suchym miejscu.

Jeśli tego nie zrobisz, orzechy włoskie bardzo szybko zaczną pleśnieć. Pamiętaj jednak, by nie suszyć ich też zbyt intensywnie, ponieważ wówczas zaczną gorzknieć, szybciej zjełczeją i po prostu nie będą nadawały się do jedzenia. A dodatkowo stracą swoje wartości odżywcze. Stąd też zrezygnuj z suszenia ich w piekarniku czy na kaloryferze. Zdecydowanie warto poczekać nieco dłużej na to, aż będą odpowiednie do spożycia niż stracić je wszystkie, chcąc przyspieszyć proces suszenia.

Kiedy orzechy włoskie odpowiednio się podsuszą, możesz przechowywać je w temperaturze pokojowej przez wiele miesięcy. Zwracaj jednak bardzo uwagę, czy nie pojawia się na nich pleśń, ponieważ wówczas musisz wyrzucić wszystkie orzechy. Najprawdopodobniej pleśń przeszła już wówczas na wnętrza wszystkich orzechów – nawet, jeśli nie widać tego na zewnątrz. Tak więc dobrym pomysłem jest przechowywanie ich w mniejszych pojemnikach, dzięki czemu unikniesz konieczności wyrzucenia wszystkich orzechów, gdy zauważysz na nich pleśń.

%
Masło z Nerkowców i Kokosa 200g
20
.00
19
.05

20,00  19,05 

- +
Do koszyka

%
Pasta Pistacjowa 100% z Solą Himalajską 185g
35
.00
33
.33

35,00  33,33 

- +
Do koszyka

Orzechy włoskie – ile mają kalorii? Poznaj ich wartości odżywcze!

Wartości odżywcze orzechów włoskich (w 100 g):

  • Wartość energetyczna – 666 kcal
  • Białko – 18,0 g
  • Tłuszcz – 60,3 g
  • Węglowodany – 11,5 g
  • Błonnik – 6,5 g
  • Sól – 0,0 g

Witaminy (w 100 g):

  • Witamina A – 20 IU
  • Witamina C – 1,3 mg
  • Niacyna – 1,125 mg
  • Witamina E – 0,7 mg
  • Witamina B6 – 0,537 mg
  • Tiamina – 0,341 mg
  • Ryboflawina – 0,15 mg
  • Kwas foliowy – 98 µg
  • Witamina K – 2,7 µg

Minerały (w 100 g):

  • Potas – 441 mg
  • Fosfor – 346 mg
  • Magnez – 158 mg
  • Wapń – 98 mg
  • Cynk – 3,09 mg
  • Żelazo – 2,91 mg
  • Sód – 2 mg
%
Masło z Orzechów Laskowych 200g
20
.00
19
.05

20,00  19,05 

- +
Do koszyka

%
Masło z orzechów pekan 200g
25
.00
23
.81

25,00  23,81 

- +
Do koszyka

%
Pasta z orzechów pekan i syropu klonowego 200g
27
.00
25
.71

27,00  25,71 

- +
Do koszyka

Orzechy włoskie – poznaj ich najcenniejsze właściwości

Zacznijmy od tego, że orzechy włoskie wyróżnia wysoka zawartość kwasów omega-3, a także witamin z grupy B, wspierających prawidłową pracę mózgu. Ponadto są one doskonałym źródłem magnezu, który wpływa na przewodnictwo nerwowe, układ sercowo-naczyniowy i kurczliwość mięśni. Co więcej, reguluje on poziom glukozy i insuliny, a także metabolizm kości. Ponadto w orzechach włoskich zawarte są również witaminy A, C oraz E.

Ważną informacją jest również to, że orzechy włoskie zawierają dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), które mają znakomity wpływ na zdrowie. Kwasy te określane są jako NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. To jedne z kluczowych lipidów, jakie muszą być dostarczone do organizmu człowieka. Obniżają ciśnienie krwi oraz chronią układ sercowo-naczyniowy. W jaki sposób? Przede wszystkim zmniejszając stężenie cholesterolu LDL, który określany jest „złym” cholesterolem, ponieważ jego wysokie stężenie w organizmie zwiększa ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego (przede wszystkim miażdżycy), które mogą prowadzić do groźnych dla zdrowia i życia powikłań, takich jak choroba wieńcowa serca, zawał lub udar mózgu.

%
Migdał klasyczny 555g
65
.00
59
.00

65,00  59,00 

- +
Do koszyka

%
Masło Migdałowe Z Pieczonych Migdałów 200g
20
.00
19
.05

20,00  19,05 

- +
Do koszyka

%
Masło orzechowe smooth gładkie 555g
27
.00
25
.71

27,00  25,71 

- +
Do koszyka

Nie można nie wspomnieć także o tym, że orzechy włoskie to doskonałe źródło antyoksydantów (inaczej przeciwutleniaczy). Są to związki chemiczne, których głównym zadaniem jest ochrona organizmu przed stresem oksydacyjnym. Jego przyczyną jest nadmierna produkcja wolnych rodników oraz zaburzenia równowagi pomiędzy ich wytwarzaniem a neutralizacją. Wysoki poziom wolnych rodników w organizmie zdecydowanie zwiększa ryzyko licznych chorób, stąd też tak istotne jest spożywanie produktów, które są bogate w antyoksydanty. Jednym z nich są właśnie orzechy włoskie.