Orzechy pekan – wszystko, co warto o nich wiedzieć

Orzechy pekan – wszystko, co warto o nich wiedzieć

Orzechy pekan uważane są za jedne z najbardziej wartościowych przekąsek. To prawdziwa bomba witamin! A do tego niezwykle smaczna. Amerykanie tak pokochali pekany, że decydują się na zasadzenie orzeszników we własnych ogrodach. Co takiego jest w tych orzechach i dlaczego warto je wprowadzić do swojej diety? Odpowiadamy!

Orzechy pekan – co to?

Orzechy pekan wielu osobom przypominają orzechy włoskie ze względu na ich kształt. Jednak, gdy przyjrzymy się im lepiej, zauważymy, że są mniej pofałdowane, bardziej podłużne i płaskie. Ich smak jest bardzo ciekawy, a jednocześnie trudny do opisania. Na początku są lekko słodkie, by później zaskoczyć nas nutą goryczki. Dzięki temu orzechy pekan świetnie komponują się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi daniami. Warto także wspomnieć, że doskonale pasują do syropu klonowego.

Orzechy pekan – wartości odżywcze

orzechy pekan

Orzechy pekan to prozdrowotny składnik, który warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że aż 90% tłuszczów w nich zawartych to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływają na przyswajanie witaminy A, D, E oraz K. Oprócz tego działają pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego, pracę hormonów, jak i wzrok.

Warto również wspomnieć, że orzechy pekan podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu, czyli HDL oraz obniżają poziom „złego” cholesterolu, czyli LDL. Oznacza to, że chronią organizm przed rozwojem miażdżycy i zapewniają prawidłowy przepływ krwi. Dzienna dawka pekanów to także zastrzyk witamin z grupy B, jak również fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku, miedzi oraz selenu. Co więcej, orzechy pekan zawierają w składzie potężną dawkę antyoksydantów, które chronią nas przed wolnymi rodnikami, a także wpływa na blokowanie działań enzymów rakotwórczych.

Orzechy pekan – gdzie rosną?

Orzechy pekan naturalnie występują w centralnej i południowej części Stanów Zjednoczonych. Są to owoce ogromnych drzew, osiągających nawet 50 metrów wysokości, które nazywane są orzesznikami jadalnymi lub pekanowymi. Owocują przez około 300 lat. Orzechy pekan wymagają specjalnych warunków do wzrostu, dlatego nieprzypadkowo są uprawiane właśnie na tych konkretnych terenach. Uważa się, że najsmaczniejsze orzechy pekan pochodzą z Teksasu, a zwłaszcza z hrabstwa San Saba. Nazywa się je nawet pekanową stolicą świata.

Orzechy pekan były jednym z podstawowych składników diety rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Wynika to z faktu, że zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, a do tego są bardzo sycące. Już niewielka ich ilość jest w stanie na długo zaspokoić głód. Orzechy pekan są bowiem bardzo kaloryczne. W 100 gramach zawiera się niemal 700 kalorii.