Dlaczego warto jeść orzechy?

Spożywanie orzechów działa korzystanie na cały organizm. Dlaczego zatem budzą tyle kontrowersji i często są unikane przez osoby dbające o linię? Podpowiadamy, jakie właściwości prozdrowotne mają orzechy i jakie porcje możemy spożywać bez zbędnych wyrzutów sumienia.

Czy warto jeść orzechy?

Odpowiedź na to pytanie jest w zasadzie jedna: oczywiście, że warto! Orzechy posiadają w swym składzie sporo składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Są bogate w kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone, które są korzystnym dla naszego organizmu rodzajem tłuszczu. Są ponadto bogate w błonnik, białko, witaminy E i K, kwas foliowy, magnez i potas, przeciwutleniacze i związki fenolowe. Mało? Wszystkie te składniki mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Skąd zatem tyle wątpliwości, jeśli chodzi o spożywanie orzechów?

Orzechy i tłuszcze

Wszystko przez sporą ilość wspomnianych w ich składzie tłuszczów i ich stosunkowo wysoką kaloryczność. Pamiętać trzeba jednak, że są to tłuszcze nienasycone (w tym omega-3 i omega-6), które de facto mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Obniżają stężenie cholesterolu całkowitego we krwi, a także poziom jego złej części – frakcji LDL. Podnoszą za to poziom pożądanej frakcji HDL. Tym samym przeciwdziałają chorobom sercowo-naczyniowym, np. miażdżycy.

Najwięcej tłuszczów nienasyconych zawierają orzechy pekan i orzechy makadamia. Najmniej – nerkowce i pistacje. Natomiast najwięcej kwasów omega-3 i omega-6 posiadają orzechy włoskie.

Spora ilość tłuszczów w orzechach wpływa na ich wysoką kaloryczność (np. orzechy laskowe to 671 kcal w 100 g, migdały – 607 kcal w 100 g). Pomimo tego orzechy wspierają utrzymanie prawidłowej masy ciała. Wpływ na to ma wspomniane bogactwo składników odżywczych obecnych w ich składzie. Spożywane w postaci przekąski gwarantują ponadto zachowanie uczucia sytości. Najlepiej, by taka przekąska składała się z garści orzechów, czyli około 10-25 sztuk w zależności od ich rodzaju. Ich umiarkowane spożycie z pewnością nie wpłynie na zwiększenie masy ciała.

Orzechy są zdrowe

Dzięki bogactwu składników odżywczych orzechy są wyjątkowo pożądanym składnikiem naszej diety. Pisaliśmy już, że obniżają poziom cholesterolu. Ponadto mają wysoki potencjał antyoksydacyjny, co ma wpływ na zmniejszenie ryzyka nowotworów. Pozytywnie wpływają na pamięć i zwiększają funkcje poznawcze (szczególnie orzechy brazylijskie). Mają korzystne działanie na perystaltykę jelit, a naukowcy wskazują także ich korzystny wpływ na zapobieganie cukrzycy typu 2. Charakteryzują się również niskim indeksem glikemicznym. Nawet orzeszki ziemne – oczywiście te niesolone – dzięki sporej zawartości białka, magnezu i witaminy B3 poprawiają koncentrację i redukują stres. Dlaczego warto jeść orzechy? Bo to jedna z najbardziej dostępnych i zdrowych przekąsek, którą można wykorzystać także w formie dodatków do sałatek, owsianek czy musli.

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Oto kilka powodów, dla których warto włączyć do swojej diety orzechy włoskie:

  • Zawierają duże ilości witaminy E, która ma wysoki potencjał antyoksydacyjny. Oprócz tego są bogate w witaminy z grupy B (m.in. witamina B6 i witamina B9). Ponadto są także źródłem witamin A i C.
  • Zawierają korzystne kwasy tłuszczowe omega-3, które wpływają korzystnie na pracę mózgu i układu nerwowego. Spożywanie orzechów włoskich regularnie może poprawić funkcje poznawcze i pamięć.
  • Są bogate w błonnik, co może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości i kontrolowaniu wagi.
  • Są źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i zapobiegają uszkodzeniom komórek.
  • Dzięki dużej zawartości fosforu usprawniają procesy myślowe i wspierają pracę mózgu.

Dlaczego warto jeść orzechy nerkowca?

Poniżej znajdziesz kilka najważniejszych powodów, dla których warto jeść orzechy nerkowca codziennie:

  • Są bogate w białko, błonnik, tłuszcze, witaminy i minerały. Zawierają m.in. magnez, fosfor, cynk, miedź i witaminę K.
  • Są świetnym źródłem błonnika, który pomaga w regulowaniu trawienia i utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit.
  • Zawierają kwas oleinowy, który bierze udział w procesie przemiany materii. Ponadto obniża poziom cholesterol i trójglicerydów we krwi.
  • Zawierają cynk, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
  • Są bogate w karotenoidy, takie jak luteina i zeaksantyna, które mają korzystny wpływ na zdrowie oczu. Spożywanie orzechów nerkowca regularnie pomaga w zapobieganiu degeneracji plamki żółtej i chorom oczu związanym z wiekiem.
  • Zawierają miedź, która jest bardzo ważna dla produkcji kolagenu i elastyny w skórze. Tak wiec regularne spożywanie orzechów nerkowca pomaga w utrzymaniu zdrowej i jędrnej skóry.

Czy warto jeść orzechy laskowe?

Sprawdź, dlaczego warto spożywać orzechy laskowe każdego dnia:

  • Są bogate w błonnik, co może pomóc w podtrzymaniu uczucia sytości i kontrolowaniu wagi, a także utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej jelit oraz regulacji trawienia.
  • Wyróżniają się przede wszystkim wysoką zawartością witamina E, która nazywana jest witaminą młodości i płodności. Oprócz tego są bogate w: magnez, fosfor, potas, miedź i żelazo.
  • Zawierają dużą dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych (w większości jednonienasyconych), które obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL), a podnoszą frakcję „dobrego” cholesterolu (HDL). Tak więc spożywanie orzechów laskowych jest więc zalecane w profilaktyce miażdżycy.
  • Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które mają bardzo pozytywny wpływ na pracę mózgu oraz układu nerwowego. Spożywanie orzechów laskowych regularnie może poprawić funkcje poznawcze i pamięć.
  • Są bogate w związki bioaktywne, takie jak flawonoidy i kwas ellagowy, które są silnymi przeciwutleniaczami. Skutecznie wspierają one organizm w walce z wolnymi rodnikami i chronią komórki przed uszkodzeniami.