Masło kokosowe – przysmak dużych i małych
Masło kokosowe to pyszny dodatek do wielu dań – zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Co najważniejsze, jest naturalne i zdrowe, dlatego mogą po nie sięgać nie tylko dorośli, ale również dzieci. Kto jeszcze nie miał okazji go spróbować, musi szybko to nadrobić. Jest naprawdę smaczne! Chcesz wiedzieć, dlaczego warto dodać do swojego jadłospisu masło kokosowe? Odpowiedź znajdziesz poniżej. Miłej lektury!
Masło kokosowe do jedzenia
Choć wielu osobom masło kokosowe kojarzy się wyłącznie z kosmetologią, istnieje również specjalny rodzaj masła, który przeznaczony jest do jedzenia. To produkt stworzony na bazie miąższu kokosowego, bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Masło to często nazywane jest także pastą kokosową. Ma prosty skład i jest zdrowym oraz przepysznym dodatkiem do przeróżnych dań, np. do naleśników, gofrów czy racuchów.
Masło kokosowe pozyskuje się z miąższu orzechów palmy kokosowej. Jego konsystencja jest dosyć gęsta, ale nie jest bardzo tłuste, jak mogłaby sugerować jego nazwa. Jest znacznie mniej tłuste niż klasyczne masło. Jego kolor jest biały, a smak i aromat intensywnie kokosowy. Jeśli chodzi o konsystencję, zmienia się w zależności od tego, jak jest przechowywane. W temperaturze pokojowej przybiera postać miękkiej masy, zaś gdy jest trzymane w lodówce, ma formę stałą.
Masło kokosowe – gdzie kupić?
Przetestowaliśmy wiele wersji masła kokosowego, jednak nic nie smakuje tak dobrze, jak masło z nerkowców z kokosem. Delikatny, lekko słodki smak orzechów nerkowca w połączeniu z egzotycznym smakiem kokosa tworzy niesamowitą mieszankę, której naprawdę trudno się oprzeć. Takie masło znajdziesz w ofercie Maslove. To nasza autorska receptura, nad którą pracowaliśmy długo i uparcie, aż osiągnęliśmy satysfakcjonujący efekt. W ręce naszych klientów przekazujemy przepyszne oraz w pełni naturalne masło, które jest idealnym dodatkiem do dań wytrawnych, a także deserów czy przekąsek. Jest również doskonałym pomysłem na śniadanie – polubią je zarówno dorośli, jak i dzieci.
Jak zrobić masło kokosowe – przepis
Jeśli masz ochotę samodzielnie wykonać masło kokosowe w domu, najprostszym sposobem będzie użycie wiórków kokosowych. Wrzuć je do blendera i miksuj do momentu, aż uzyskasz kremową, lekko płynną konsystencję. Jeśli chcesz, by była bardziej zwarta, musisz dłużej blendować wiórki kokosowe. Może to potrwać nawet kilkanaście minut. Jeśli Twój blender będzie miał trudność ze zmieleniem wiórków, najlepiej będzie, jeśli dodasz do nich odrobinę oleju kokosowego.
Masło kokosowe – wartości odżywcze
Masło kokosowe jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, a przede wszystkim jest bogate w witaminy A i E, jak również witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Porcja masła kokosowego to także prawdziwy zastrzyk minerałów, takich jak potas, żelazo, cynk, fosfor czy wapń. Zawarte w nim składniki wykazują działanie antyoksydacyjne, a tym samym neutralizują działanie wolnych rodników. Warto również dodać, że masło kokosowe zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym, działa przeciwzapalnie, obniża ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi oraz przyspiesza przemianę materii i zmniejsza apetyt. Oprócz tego kokos ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, a także przeciwwirusowe, co oznacza, że zapobiega wielu infekcjom. Dodatkowo wpływa na kondycję skóry oraz włosów. Nie można zapomnieć także o tym, że masło kokosowe jest produktem pożądanym w diecie sportowców. Przede wszystkim dlatego, że pobudza metabolizm, ale również z uwagi na to, że zawiera niacynę, która sprzyja regeneracji mięśni po treningu. Ponadto masło kokosowe jest bogate w magnez, który chroni przed skurczami podczas ćwiczeń.
Ile kalorii ma masło kokosowe?
Jeśli chodzi o wartości energetyczne masła kokosowego to w 100 g zawiera ono 700 kcal. Tłuszcz stanowi tu 70,4 g, węglowodany – 5,2 g, białko – 7,3 g, a sól – 0,06 g.
Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że są to bardzo wysokie wartości i z tego powodu lepiej nie wprowadzać do swojej diety masła kokosowego. Nic bardziej mylnego! Jest to produkt o bardzo intensywnym smaku oraz aromacie, dlatego nie używa się go dużo. Wystarczy łyżeczka czy dwie, by urozmaicić nim niejedno danie. Można na przykład wymieszać masło z jogurtem i stworzyć w ten sposób przepyszne nadzienie do naleśników lub wzbogacić nim curry z masłem orzechowym czy zupę orzechową z mlekiem kokosowym. Masło kokosowe sprawdzi się także jako dodatek do masy do tortów czy babeczek. Jak widać, jest to naprawdę wszechstronny produkt, który będzie doskonałym dodatkiem do dań słodkich i wytrawnych.
Jak przechowywać masło kokosowe?
Masło kokosowe powinno być przechowywane w temperaturze pokojowej, natomiast po otwarciu warto trzymać je w lodówce, by przedłużyć jego trwałość. Wówczas będzie nadawało się do spożycia przez około dwa miesiące. Po otwarciu na powierzchni masła może pojawić się olej. Jest to zjawisko naturalne, dlatego też przed użyciem należy dobrze wymieszać masło kokosowe.