3 porcje / 1176 kcal

Hummus z masłem orzechowym i pieczoną dynią

Składniki

1 puszka ugotowanej cieciorki
2 łyżki masła migdałowego
100 g pieczonej dyni
50 ml wody z cieciorki
50 ml oliwy
Kmin rzymski
Sok z limonki
Posiekane orzechy do posypania

Przepis

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i pieczemy w 180-200 stopniach do mocnego zarumienienia. Umieszczamy wszystkie składniki w wysokim naczyniu i dokładnie miksujemy za pomocą blendera, do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy na końcu solą i pieprzem. Możemy regulować gęstość hummusu za pomocą oliwy. Na koniec przekładamy hummus z masłem orzechowym do miseczki i posypujemy go posiekanymi orzechami lub sezamem i skrapiamy oliwą. Możemy również dodać na górę świeże zioła.

Hummus z masłem orzechowym i pieczoną dynią

Hummus to pyszna pasta z ciecierzycy, która w ostatnich latach zyskała naprawdę dużą popularność. Choć wcześniej uznawana była wyłącznie za przysmak wegetarian i wegan, dzisiaj po hummus bardzo chętnie sięgamy również na co dzień. Będzie idealną przekąską na maraton filmowy czy też podczas spotkania ze znajomymi. Osoby na diecie bezmięsnej oraz roślinnej sięgają po hummus z uwagi na wysoką zawartość białka. Jego podstawą jest bowiem ciecierzyca, czyli roślina strączkowa, która zawiera go w dużych ilościach.

Nasz przepis na hummus postanowiliśmy wzbogacić o dodatek w postaci dyni oraz masła migdałowego, które dodają paście charakterystycznego smaku. Choć jest to bez wątpienia dość nietypowy zabieg, gwarantujemy, że taki wariant posmakuje wszystkim miłośnikom hummusu, a nawet zachęci do jego spróbowania każdego, kto jest sceptycznie nastawiony do pasty z ciecierzycy.

Z czym jeść hummus z masłem orzechowym?

Hummus z masłem orzechowym można jeść na wiele różnych sposobów, np. jako dip do warzyw. Wystarczy pokroić swoje ulubione warzywa – może to być marchewka, papryka, ogórek, rzodkiewka, cykoria, seler naciowy, kalarepa, a nawet kalafior. Tak przygotowane warzywa maczamy w dipie. Warzywne kąski można zamienić także na nachosy. W takiej formie hummus będzie świetną przekąską na każdą imprezę. Oprócz tego hummus może być po prostu smarowidłem do chleba lub sosem do tortilli – z dodatkiem warzyw będzie smakował naprawdę wybornie. To również ciekawa alternatywa dla sosu tahini, z którym je się falafele. Jak widać, opcji jest naprawdę wiele. Jeśli więc nie miałeś jeszcze okazji skosztować hummusu z masłem orzechowym, zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!