6 porcji / 180 kcal

Wafle ryżowe z masłem orzechowym

Składniki

1/2 szklanki ryżu brązowego
2 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki
20g drożdży
5 żółtek i 5 białek do ubicia piany
1/4 kostki masła
masło orzechowe

Przepis

Przepis na wafle ryżowe z pastą z orzechów to klasyk jeśli chodzi o fit przekąski oraz propozycje dla osób uprawiających sport. Zazwyczaj wszyscy kupujemy gotowe wafle w sklepie, jednak dobrze jest wypróbować ten przepis i zrobić domowe wafle ryżowe samodzielnie. Poza składnikami wymienionymi wyżej będziemy potrzebować też rondla, w którym podgrzejemy i wymieszamy składniki, oraz sitka.

Domowe wafle ryżowe zaczynamy przygotowywać od podgrzania 2 szklanek mleka w rondlu. Następnie wsypujemy do mleka pół szklanki ryżu i zagotowujemy. Zdejmujemy rondel z ognia i czekamy aż przestygnie. W tym czasie rozrabiamy drożdże i rozpuszczamy masło w kąpieli wodnej lub małym rondelku. Następnie przecedzamy przez sitko ugotowany ryż na mleku i wrzucamy do miski. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę, rozpuszczone masło i drożdże. Pamiętaj, aby zostawić sobie białka. Możemy nieco posolić do smaku.

Całą masę dokładnie mieszamy aż połączą się wszystkie składniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy ścierką. W tym czasie ubijamy białka jajek na sztywną pianę. Kiedy ciasto na domowe wafle ryżowe wyrośnie, delikatnie dodajemy pianę łyżką w porcjach i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę dzielimy i formujemy wafle (ok. 6 sztuk). Następnie rozkładamy placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Po wyjęciu wafli trzeba poczekać aż ostygną i posmarować je pastą z fistaszków. I to wszystko – wafle ryżowe z masłem orzechowym gotowe.

Wafle ryżowe z masłem orzechowym i bananem

Chętnie próbowanym wariantem tego przepisu jest podawania wafli z pastą z orzechów i bananem. Jak wiadomo połączone masła orzechowego i banana to ulubiona przekąska nie tylko Elvisa Presleya, ale także sportowców i generalnie osób, które regularnie uprawiają spoty, także amatorsko. Smarowidło z orzechów musi być tylko w 100% naturalne, bez dodatku soli, cukru i tym bardziej oleju palmowego. Pastę z fistaszków, można zastąpić masłem z pistacji, masłem z migdałów czy pastą z orzechów nerkowca. Banana trzeba pokroić w plasterki. Tym prostym sposobem dostarczymy naszemu organizmowi białko i cenne witaminy.