8 porcji / 282 kcal

Rogaliki z masłem orzechowym

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 brzoskwinia
100 g czekolady
100 g masła orzechowego
1 jajko

Przepis

Opakowanie ciasta francuskiego rozwiń na blacie i rozetnij je najpierw na równe prostokąty, a następnie te prostokąty na trójkąty prostokątne. W ten sposób uzyskasz osiem trójkątów. Każdy z nich lekko rozciągnij wzdłuż, by miały równe ramiona. Na szerszym boku rozłóż dodatki. W naszym przypadku jest to mała łyżeczka masła orzechowego oraz kostka czekolady lub kawałek brzoskwini. Teraz zwijaj rogalik w stronę węższego kawałka ciasta i dobrze zaklej końce, by croissant w trakcie pieczenia zachował odpowiedni kształt. Na koniec posmaruj rogaliki roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C z termoobiegiem. Piecz przez około 15 minut. W trakcie obserwuj, czy nie przypiekają się zbyt mocno. Gotowe!

Kruche rogaliki z masłem orzechowym

Przepisy z masłem orzechowym to nasza specjalność, dlatego tym razem postanowiliśmy podzielić się pomysłem na ekspresową i pyszną przekąskę z dodatkiem tego przepysznego składnika. Przygotujesz je w dosłownie 20 minut, dlatego idealnie sprawdzą się na przyjście niespodziewanych gości. To także świetny przepis na smakowity deser do kawy czy herbaty.

W naszej wersji rogalików stawiamy na stuprocentowe masło arachidowe – bez dodatku soli, cukru, oleju palmowego i konserwantów. Dobrą alternatywą dla pasty z fistaszków będzie masło z orzechów laskowych, które w połączeniu z mleczną czekoladą stworzy nadzienie w smaku do złudzenia przypominające Nutellę.

Rogaliki z ciasta francuskiego z masłem orzechowym

Rogaliki z ciasta francuskiego z masłem orzechowym to coś dla miłośników klimatu paryskich kawiarenek. Przepyszne, słodziutkie i przyjemnie chrupiące croissanty to znakomity pomysł na śniadanie czy kolację. Z ulubioną kawą czy gorącym kakao smakują jeszcze lepiej! Czy wiesz, że pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku? Receptura ta została stworzona przez Augusta Zanga, który był właścicielem wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. Choć nasze rogaliki są tylko namiastką prawdziwie francuskich croissantów, na pewno umilą Ci niejeden poranek czy wieczór. A jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie przekąski, zachęcamy Cię również do wypróbowania naszego przepisu na drożdżówki z masłem orzechowym, które skradną Twoje serce już po pierwszym kęsie.