12 porcji / 194 kcal

Batony energetyczne z masłem orzechowym

Składniki

100 g płatków owsianych
150 g masła orzechowego
2 banany
80 g ulubionych orzechów
80 g syropu klonowego
50 g gorzkiej czekolady

Przepis

Płatki owsiane upraż w piekarniku w temperaturze 160°C. Praż je przez 20 minut, a w trakcie kilka razy zamieszaj, by się nie przypaliły. Następnie wyjmij je z piekarnika i ostudź. W międzyczasie zblenduj je na gładką masę razem z masłem orzechowym. Możesz także rozgnieść je widelcem. Następnie dodaj do masy posiekane orzechy, syrop klonowy oraz uprażone płatki owsiane i dobrze wymieszaj. Teraz wyłóż masę na papier do pieczenia i uformuj kształt prostokąta lub użyj specjalnych foremek do batonów i wyłóż do nich przygotowaną mieszankę. Włóż masę do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjmij ją z lodówki, pokrój na prostokątne batoniki i udekoruj rozpuszczoną czekoladą. Gotowe! Pamiętaj, jeśli batony nie zostaną zjedzone od razu, schowaj je do lodówki, by się nie rozpuściły.

Batony mocy z masłem orzechowym

Batony energetyczne z masłem orzechowym dodadzą Ci mocy! To przepyszna oraz zdrowa alternatywa dla sklepowych słodyczy. Znakomicie zaspokajają ochotę na coś słodkiego. Są one naprawdę proste w przygotowaniu i będą idealne zarówno na przekąskę, jak i na śniadanie, gdy nie masz czasu na nic innego. To pełnowartościowy posiłek – zupełnie jak owsianka z bananem fit tylko w formie batonika, który można spakować do torby czy plecaka i wziąć zawsze ze sobą.

Bogactwo orzechów w batonach energetycznych

Orzechy to źródło wielu witamin i minerałów. Są także znakomitym źródłem białka oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dobrze, by nie zbrakło ich w Twojej codziennej diecie – bez względu na to, czy jesteś na diecie wegetariańskiej, roślinnej czy jesz mięso. W naszych batonach otrzymasz solidną dawkę witamin, gdyż orzechy są tu obecne zarówno pod czystą postacią, jak i w formie masła orzechowego. Do przygotowania batonów wybierz taką pastę i orzechy, jakie lubisz najbardziej. Może to być zarówno klasyczne masło z arachidów, pasta z nerkowców czy masło migdałowe. Zaś w przypadku orzechów możesz wykorzystać mające znakomite właściwości orzechy laskowe, cenne orzechy makadamia, pekany czy standardowo – orzeszki ziemne.