Masło z orzechów ziemnych
Najlepsze masło z orzechów ziemnych to masło 100%. Jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych. Cenią je sportowcy, wegetarianie, weganie, a nawet osoby chorujące na cukrzycę. Można zrobić je samodzielnie lub sięgnąć po gotowe rozwiązania. Jakie masło fistaszkowe wybrać? Dowiedz się!
Pasta z orzechów ziemnych
Orzechy, z których wytwarza się pyszne i aromatyczne masło fistaszkowe, czyli orzechy ziemne, wykazują mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Ze względu na fakt, że są to rośliny strączkowe, zawierają naprawdę spore ilości białka. Właśnie dlatego masło z orzechów ziemnych jest tak chętnie wybierane przez sportowców i osoby trenujące na siłowni. Co więcej, zdrowe masło fistaszkowe 100% to doskonałe źródło antyoksydantów, które chronią organizm przed chorobami serca, udarami, a także przed cukrzycą, ponieważ obniżają poziom cukru we krwi – mają niski indeks glikemiczny.
Po masło z orzechów ziemnych możesz sięgnąć również wtedy, gdy zechcesz poprawić swoją przemianę materii. Masło fistaszkowe świetnie wspomaga pracę jelit ze względu na zawartość błonnika. To także produkt, który dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych w każdej diecie. Ich zadaniem jest m.in. wspomaganie układu krążenia. Sprawdzi się również wtedy, gdy borykasz się z niedoborami witamin z gruby B, witaminy E, magnezu, wapnia, potasu lub fosforu. Porcja masła z orzechów ziemnych każdego dnia pomoże Ci zadbać o prawidłowy poziom tych witamin i minerałów w organizmie.
Masło fistaszkowe
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety masło fistaszkowe, ale nie masz pomysłu, z czym możesz je połączyć, podpowiemy Ci. Po pierwsze, możesz sięgnąć po klasyczną, gładką pastę lub jej ciekawą alternatywę, czyli masło z orzechów ziemnych crunchy, które zawiera drobne kawałki orzechów. Dzięki temu każdy kęs tego pysznego smarowidła będzie cieszył wyjątkową chrupkością. Możesz po prostu posmarować nim kanapkę, dodając na przykład odrobinę ulubionego dżemu lub zjeść z owocami, np. z jabłkiem lub bananem. Świetnie sprawdzi się także jako nadzienie do naleśników czy pankejków. Masło fistaszkowe zmielone to natomiast pyszny dodatek zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Jest to idealne uzupełnienie sosu satay, potraw kuchni indyjskiej oraz chińskiej, ciast i ciasteczek, owsianek, koktajli czy lodów.
Masło z orzechów ziemnych – moc możliwości
Masło z orzechów ziemnych możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów i włączyć do niemal każdego posiłku w ciągu dnia. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z ilością tego smakołyku. Dość wysoka kaloryczność masła fistaszkowego sprawia, że dodając go do każdego posiłku łatwo możesz przekroczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne.
Zacznij dzień od pożywnego śniadania bogatego w cenne składniki odżywcze. Co powiesz na kromkę wieloziarnistego pieczywa z masłem z orzechów ziemnych i owocami? Przyrządzenie takiego posiłku zajmie Ci zaledwie kilka chwil. Wystarczy, że posmarujesz kromkę pełnoziarnistego pieczywa masłem fistaszkowym i położysz na wierzchu plasterki ulubionych owoców – jabłka, banana, gruszki czy truskawek. Pieczywo dostarczy Ci węglowodanów złożonych, masło uzupełni zapotrzebowanie na białko i zdrowe tłuszcze, a owoce wzbogacą posiłek o witaminy i błonnik.
Przygotowując drugie śniadanie do szkoły lub pracy, również możesz sięgnąć po masło z orzechów ziemnych. Dodaj odrobinę do ulubionego koktajlu owocowego lub zjedz w towarzystwie owoców.
Włączenie masła fistaszkowego do obiadu będzie wymagało już nieco większego zaangażowania. Warto w tym miejscu wspomnieć, że masło z orzechów ziemnych sprawdzi się świetnie nie tylko do posiłków przyrządzanych na słodko. Wyśmienicie smakuje również jako dodatek do dań wytrawnych, mięs, warzyw i sosów. Nie przesadzaj jednak z jego ilością, aby nie przysłonić smaku potrawy, a jedynie subtelnie go podkreślić. Nasze ulubione przepisy to te, w których masło orzechowe stanowi bazę do sosu – w połączeniu z ostrymi przyprawami, czosnkiem i sosem sojowym tworzy przepyszny dodatek do kurczaka lub pieczonych warzyw.
Jako przekąskę na podwieczorek polecamy kawałek ciasta bananowego lub ciasteczka owsiane z dodatkiem masła z orzechów ziemnych. Na naszej stronie znajdziesz przepisy, z których dowiesz się jak przyrządzić te oraz wiele innych smakołyków. Zapraszamy Cię w kulinarną podróż po różnych potrawach, smakach i połączeniach. Zarówno polecane przez nas potrawy jak i samo masło fistaszkowe możesz wykonać w domu.
Masło z orzechów ziemnych – jak zrobić je samodzielnie w domu?
Jeśli lubisz pichcenie w domowym zaciszu, na pewno zainteresuje Cię przepis na to, jak zrobić samodzielnie masło orzechowe. Jako że na pastach z orzechów znamy się, jak mało kto, z chęcią podpowiemy, jak zrobić klasyczne masło fistaszkowe. Mieliśmy okazję przetestować dziesiątki przepisów, tworząc różne kombinacje, jednak – według nas – zawsze wygrywa prostota. Krótkie i nieskomplikowane składy to najzdrowszy wybór!
Jeśli przyjrzysz się składom maseł z orzechów ziemnych, dostępnych w sklepach, znajdziesz zarówno produkty czyste, pozbawione niepotrzebnych dodatków, jak i kremy, które – choć na pozór wyglądają jak klasyczne masło fistaszkowe – są kombinacją wielu niezdrowych składników. Dobra pasta orzechowa powinna zawierać wyłącznie jeden składnik, czyli orzechy. Stąd też, jeśli szukasz przepisu na to, jak zrobić masło orzechowe z orzeszków ziemnych, odrzuć wszystkie te, które zachęcają do dodania cukru, oleju i innych zbędnych składników. Czy oznacza to jednak, że masła fistaszkowego nie powinno się łączyć z żadnymi dodatkami? Nie, do pasty orzechowej można z powodzeniem dodać na przykład odrobinę soli himalajskiej, wiórki kokosowe czy syrop klonowy. Można także łączyć ze sobą kilka gatunków orzechów, np. arachidy, nerkowce, migdały oraz orzechy laskowe.
Pamiętaj jednak, by wybierając orzechy ziemne do masła orzechowego, szukać takich, które pochodzą ze sprawdzonych, certyfikowanych źródeł. To ogromnie ważne, ponieważ tylko wtedy masło fistaszkowe będzie miało nie tylko znakomity smak i wyrazisty aromat, ale będzie również bogate w mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Dobre masło fistaszkowe zawiera bowiem duże ilości białka, przeciwutleniaczy, błonnika, tryptofanu, witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić masło fistaszkowe w domu, zachęcamy do kontynuowania lektury!
Jak zrobić masło orzechowe z orzeszków ziemnych?
Przygotowanie domowego smarowidła z orzechów wymaga przede wszystkim dobrego blendera, który poradzi sobie z twardymi orzechami. Wystarczy wsypać szklankę ulubionych orzechów do pojemnika i blendować je do momentu, aż powstanie gęsta masa i zacznie wydzielać się tłuszcz. Czas miksowania to około 5 minut. Pamiętaj, rób przerwy podczas miksowania, by nie dopuścić do przegrzania się urządzenia.
Dużą zaletą samodzielnie przygotowanego masła jest fakt, że dodajemy do niego jedynie sprawdzone składniki. Pasta będzie więc pozbawiona niepotrzebnych ulepszaczy. Co więcej, może być wzbogacona o ulubione dodatki, np. sól, wiórki kokosowe, miód, cynamon czy wanilię.
Skoro już wiesz, jak zrobić masło orzechowe z orzeszków ziemnych w domu, zachęcamy Cię do wypróbowania naszego przepisu i życzymy powodzenia!
Jeśli jednak nie masz w domu wysokiej jakości urządzenia do mielenia, sięgnij po nasze masło, które wykonujemy wyłącznie z najwyższej jakości orzechów, dzięki czemu jest świeże, aromatyczne i pyszne! Oprócz zwykłej pasty z orzechów arachidowych, znajdziesz u nas także masło solone, które za sprawą swojego oryginalnego smaku nada się również jako dodatek do wytrawnych dań.