Masło z orzechów ziemnych

Najlepsze masło z orzechów ziemnych to masło 100%. Jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych. Cenią je sportowcy, wegetarianie, weganie, a nawet osoby chorujące na cukrzycę. Można zrobić je samodzielnie lub sięgnąć po gotowe rozwiązania. Jakie masło fistaszkowe wybrać? Dowiedz się!

Pasta z orzechów ziemnych

Najpopularniejsze orzechy, z których wytwarza się pyszną i aromatyczną pastę, to właśnie orzechy ziemne. Wykazują one mnóstwo świetnych właściwości prozdrowotnych. Ze względu na fakt, że są to rośliny strączkowa, zawierają naprawdę spore ilości białka. Właśnie dlatego masło z fistaszków jest tak chętnie wybierane przez sportowców i osoby trenujące na siłowni. Co więcej, zdrowe masło orzechowe 100% to doskonałe źródło antyoksydantów, które chronią organizm przed chorobami serca, udarami, a także przed cukrzycą, ponieważ obniżają poziom cukru we krwi – mają niski indeks glikemiczny.

Po pastę z orzechów ziemnych możesz sięgnąć również wtedy, gdy zechcesz poprawić swoją przemianę materii. Masło świetnie wspomaga pracę jelit ze względu na zawartość błonnika. To także produkt, który dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych w każdej diecie. Ich zadaniem jest m.in. wspomaganie układu krążenia. Sprawdzi się również wtedy, gdy borykasz się z niedoborami witamin z gruby B, witaminy E, magnezu, wapnia, potasu lub fosforu. Porcja pasty z orzeszków ziemnych każdego dnia pomoże Ci zadbać o prawidłowy poziom tych witamin i minerałów w organizmie.

Masło fistaszkowe

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety pastę fistaszkową, ale nie masz pomysłu, z czym możesz ją połączyć, podpowiemy Ci. Po pierwsze, możesz sięgnąć po klasyczną, gładką pastę lub jej ciekawą alternatywę, czyli masło orzechowe crunchy, które zawiera drobne kawałki orzechów. Dzięki temu każdy kęs tego pysznego smarowidła będzie cieszył wyjątkową chrupkością. Możesz po prostu posmarować nim kanapkę, dodając na przykład odrobinę ulubionego dżemu lub zjeść z owocami, np. z jabłkiem lub bananem. Świetnie sprawdzi się także jako nadzienie do naleśników czy pankejków. Masło arachidowe zmielone to natomiast pyszny dodatek zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Jest to idealne uzupełnienie sosu satay, potraw kuchni indyjskiej oraz chińskiej, ciast i ciasteczek, owsianek, koktajli czy lodów.

Jak zrobić masło orzechowe z orzeszków ziemnych?

Jak zrobić masło orzechowe z orzeszków
ziemnych?

Przygotowanie domowego smarowidła z orzechów wymaga przede wszystkim dobrego blendera, który poradzi sobie z twardymi orzechami. Wystarczy wsypać szklankę ulubionych orzechów do pojemnika i blendować je do momentu, aż powstanie gęsta masa i zacznie wydzielać się tłuszcz. Czas miksowania to około 5 minut. Pamiętaj, rób przerwy podczas miksowania, by nie dopuścić do przegrzania się urządzenia.

Dużą zaletą samodzielnie przygotowanego masła jest fakt, że dodajemy do niego jedynie sprawdzone składniki. Pasta będzie więc pozbawiona niepotrzebnych ulepszaczy. Co więcej, może być wzbogacona o ulubione dodatki, np. sól, wiórki kokosowe, miód, cynamon czy wanilię.

Jeśli jednak nie masz w domu wysokiej jakości urządzenia do mielenia, sięgnij po nasze masło, które wykonujemy w 100% z najwyższej jakości orzechów, dzięki czemu jest świeże, aromatyczne i pyszne! Oprócz zwykłej pasty z orzechów arachidowych znajdziesz u nas także masło solone, które za sprawą swojego oryginalnego smaku nada się również jako dodatek do wytrawnych dań.