Masło z orzechów ziemnych

Najlepsze masło z orzechów ziemnych to masło 100%. Jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych. Cenią je sportowcy, wegetarianie, weganie, a nawet osoby chorujące na cukrzycę. Można zrobić je samodzielnie lub sięgnąć po gotowe rozwiązania. Jakie masło fistaszkowe wybrać? Dowiedz się!

Pasta z orzechów ziemnych

Najpopularniejsze orzechy, z których wytwarza się pyszną i aromatyczną pastę, to właśnie orzechy ziemne. Wykazują one mnóstwo świetnych właściwości prozdrowotnych. Ze względu na fakt, że są to rośliny strączkowa, zawierają naprawdę spore ilości białka. Właśnie dlatego masło z fistaszków jest tak chętnie wybierane przez sportowców i osoby trenujące na siłowni. Co więcej, zdrowe masło orzechowe 100% to doskonałe źródło antyoksydantów, które chronią organizm przed chorobami serca, udarami, a także przed cukrzycą, ponieważ obniżają poziom cukru we krwi – mają niski indeks glikemiczny.

Po pastę z orzechów ziemnych możesz sięgnąć również wtedy, gdy zechcesz poprawić swoją przemianę materii. Masło świetnie wspomaga pracę jelit ze względu na zawartość błonnika. To także produkt, który dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych w każdej diecie. Ich zadaniem jest m.in. wspomaganie układu krążenia. Sprawdzi się również wtedy, gdy borykasz się z niedoborami witamin z gruby B, witaminy E, magnezu, wapnia, potasu lub fosforu. Porcja pasty z orzeszków ziemnych każdego dnia pomoże Ci zadbać o prawidłowy poziom tych witamin i minerałów w organizmie.

Masło fistaszkowe

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety pastę fistaszkową, ale nie masz pomysłu, z czym możesz ją połączyć, podpowiemy Ci. Po pierwsze, możesz sięgnąć po klasyczną, gładką pastę lub jej ciekawą alternatywę, czyli masło orzechowe crunchy, które zawiera drobne kawałki orzechów. Dzięki temu każdy kęs tego pysznego smarowidła będzie cieszył wyjątkową chrupkością. Możesz po prostu posmarować nim kanapkę, dodając na przykład odrobinę ulubionego dżemu lub zjeść z owocami, np. z jabłkiem lub bananem. Świetnie sprawdzi się także jako nadzienie do naleśników czy pankejków. Masło arachidowe zmielone to natomiast pyszny dodatek zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Jest to idealne uzupełnienie sosu satay, potraw kuchni indyjskiej oraz chińskiej, ciast i ciasteczek, owsianek, koktajli czy lodów.

Masło z orzechów ziemnych – moc możliwości

Masło z orzechów ziemnych możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów i włączyć niemal do każdego posiłku w ciągu dnia. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z ilością tego smakołyku. Dość wysoka kaloryczność masła sprawia, że dodając go do każdego posiłku łatwo możesz przekroczyć dzienne zapotrzebowanie na energię.

Zacznij dzień od pożywnego śniadania bogatego w cenne składniki odżywcze. Co powiesz na kromkę wieloziarnistego pieczywa z masłem orzechowym i owocami? Przyrządzenie takiego posiłku zajmie Ci zaledwie kilka chwil. Wystarczy, że posmarujesz kromkę pełnoziarnistego pieczywa masłem z orzechów ziemnych i położysz na wierzchu plasterki ulubionych owoców – jabłka, banana, gruszki czy truskawek. Pieczywo dostarczy Ci węglowodanów złożonych, masło uzupełni zapotrzebowanie na białko i zdrowe tłuszcze, a owoce wzbogacą posiłek o witaminy i błonnik.

Przygotowując drugie śniadanie do szkoły lub pracy również możesz sięgnąć po masło z orzechów ziemnych. Dodaj odrobinę do ulubionego koktajlu owocowego lub zjedz w towarzystwie owoców.

Włączenie masła orzechowego do obiadu będzie wymagało już nieco większego zaangażowania. Warto w tym miejscu wspomnieć, że masło z orzechów ziemnych sprawdzi się świetnie nie tylko do posiłków przyrządzanych na słodko. Wyśmienicie smakuje również jako dodatek do dań wytrawnych, mięs, warzyw i sosów. Nie przesadzaj jednak z jego ilością, aby nie przysłonić smaku potrawy, a jedynie subtelnie go podkreślić. Nasze ulubione przepisy to te, w których masło orzechowe stanowi bazę do sosu – w połączeniu z ostrymi przyprawami, czosnkiem i sosem sojowym tworzy przepyszny dodatek do kurczaka lub pieczonych warzyw.

Jako przekąskę na podwieczorek polecamy kawałek ciasta bananowego lub ciasteczka owsiane z dodatkiem masła z orzechów ziemnych. Na naszej stronie znajdziesz przepisy, z których dowiesz się jak przyrządzić te oraz wiele innych smakołyków. Zapraszamy Cię w kulinarną podróż po różnych potrawach, smakach i połączeniach. Zarówno polecane przez nas potrawy jak i samo masło orzechowe możesz wykonać w domu.

Jak zrobić masło orzechowe z orzeszków ziemnych?

Jak zrobić masło orzechowe z orzeszków
ziemnych?

Przygotowanie domowego smarowidła z orzechów wymaga przede wszystkim dobrego blendera, który poradzi sobie z twardymi orzechami. Wystarczy wsypać szklankę ulubionych orzechów do pojemnika i blendować je do momentu, aż powstanie gęsta masa i zacznie wydzielać się tłuszcz. Czas miksowania to około 5 minut. Pamiętaj, rób przerwy podczas miksowania, by nie dopuścić do przegrzania się urządzenia.

Dużą zaletą samodzielnie przygotowanego masła jest fakt, że dodajemy do niego jedynie sprawdzone składniki. Pasta będzie więc pozbawiona niepotrzebnych ulepszaczy. Co więcej, może być wzbogacona o ulubione dodatki, np. sól, wiórki kokosowe, miód, cynamon czy wanilię.

Jeśli jednak nie masz w domu wysokiej jakości urządzenia do mielenia, sięgnij po nasze masło, które wykonujemy w 100% z najwyższej jakości orzechów, dzięki czemu jest świeże, aromatyczne i pyszne! Oprócz zwykłej pasty z orzechów arachidowych znajdziesz u nas także masło solone, które za sprawą swojego oryginalnego smaku nada się również jako dodatek do wytrawnych dań.