Czy w ciąży można jeść masło orzechowe?
Temat ciążowej diety budzi mnóstwo kontrowersji. Krąży wokół niej bowiem wiele stereotypów, które często po prostu mijają się z prawdą. Warto więc przede wszystkim zachować zdrowy rozsądek i słuchać zaleceń swojego lekarza. Istnieje kilka produktów spożywczych, których należy unikać w ciąży, ale czy jest wśród nich masło orzechowe? Czy może negatywnie wpłynąć na jej przebieg? Dowiesz się z naszego artykułu. Zapraszamy do lektury!
Masło orzechowe w ciąży – można czy nie?
Zasadniczo nie ma przeciwwskazań, co do spożywania masła orzechowego w ciąży. Co więcej, jest ono doskonałym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczy, niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu. Masło orzechowe zawiera także kwas foliowy, który zapobiega wadom wrodzonym dziecka i zmniejsza ryzyko porodu przedwczesnego. Pamiętaj jednak, by wybierać smarowidła, które w składzie mają 100% orzechów. Produkty z dodatkiem konserwantów, oleju palmowego, soli czy cukru nie będą dobrym produktem zarówno dla Ciebie, jak i Twojego dziecka.
Pasty orzechowej powinny jednak unikać kobiety, które mają uczulenie na orzechy. Jeśli zaś alergię powodują u Ciebie jedynie arachidy, możesz sięgnąć po inny gatunek masła. Równie dobrym wyborem będzie masło pistacjowe, masło laskowe, masło migdałowe, jak również masło z nerkowców. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości skonsultuj się z lekarzem, który prowadzi Twoją ciążę. W razie potrzeby może on zlecić testy alergiczne.
Masło orzechowe a cukrzyca?
Jedną z przypadłości, która spotyka kobiety w ciąży jest cukrzyca ciążowa. Występuje ona u 1% dwudziestolatek, a już u ponad 10% kobiet powyżej 40 roku życia, co oznacza, że młodszy wiek kobiety zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej. W gronie kobiet wysokiego ryzyka są również panie, które mają rozpoznaną insulinooporność, ich BMI wynosi powyżej 30, miały cukrzycę w poprzedniej ciąży, których jeden z rodziców ma cukrzycę, mają rozpoznany zespół policystycznych jajników lub urodziły dzieci powyżej 4 kg.
Jednym z najważniejszych działań, jakie podejmuje się u kobiet, które mają cukrzycę ciążową, jest zadbanie o zrównoważoną dietę. Najlepszym sposobem na to, by utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, jest spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Dobrym przykładem jest z całą pewnością masło orzechowe, które dodatkowo dostarczy Ci wielu wartości odżywczych, w tym białko i błonnik, zdrowe tłuszcze roślinne, witaminę E, magnez, żelazo, jak również kwas foliowy.
Masło orzechowe w ciąży – podsumowanie
Jeśli jesteś w ciąży, pamiętaj o tym, by komponować swoją dietę w oparciu o produkty z dobrym składem. Nie bój się tłuszczy, a w szczególności nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są przecież cennym źródłem kwasów omega. Unikaj za to węglowodanów, które powodują skoki cukru i szybkie przybieranie na wadze. Dbaj jednak o odpowiednią podaż białka, czyli niezbędnego budulca organizmu. Z całą pewnością w komponowaniu zrównoważonej diety pomoże Ci masło orzechowe, które zawiera odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych kobiecie w ciąży. Jest świetnym dodatkiem do dań słodkich i wytrawnych. To produkt o szerokim zastosowaniu, który doskonale smakuje również solo.