2 porcje / 396 kcal

Pieczone banany z masłem migdałowym

Składniki

2 banany
4 kostki mlecznej (lub gorzkiej) czekolady
2 łyżeczki syropu klonowego (lub z agawy)
3 łyżeczki masła migdałowego
4 migdały
Szczypta cynamonu

Przepis

Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Kiedy będzie się nagrzewał, dokładnie umyj banany, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 5 minut, by lekko zmiękły. Po tym czasie wyjmij banany, ale nie wyłączaj piekarnika. Wykonaj nacięcie przez ich długość, a środek wypełnij masłem migdałowym, a następnie włóż do piekarnika na kolejne 5 minut, by pasta z orzechów pięknie się rozpuściła. Upieczone banany z masłem orzechowym przełóż na talerz, by nieco przestygły. Posiekaj czekoladę oraz migdały, a następnie posyp nimi banany i polej syropem klonowym oraz oprósz szczyptą cynamonu. Smacznego!

Pyszny wegański deser – pieczone banany z masłem migdałowym

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, postaw właśnie na ten przepis. Pieczone banany z miazgą migdałową to pyszny, a w dodatku wegański deser, który przygotujesz w dosłownie 10 minut! Ten cudownie rozgrzewający smakołyk będzie idealny na jesienno-zimowe wieczory. Możesz przygotować go także, gdy niespodziewanie odwiedzą Cię goście. Taki deser nie dość, że wygląda spektakularnie, na pewno oczaruje ich swoim smakiem.

Jakie banany wybrać do pieczenia?

Do pieczenia zdecydowanie najlepiej nadadzą się dojrzałe (a nawet bardzo dojrzałe) banany, które wiele osób mogłoby spisać na straty i po prostu wyrzucić. Natomiast one wciąż świetnie nadają się do spożycia. Jeśli jednak nie przepadasz za tak mocno dojrzałymi bananami, które są dosyć słodkie, wykorzystaj je do przygotowania tego deseru. Gwarantujemy, że po upieczeniu będą smakowały rewelacyjnie. Oprócz tego sprawdzą się do przygotowania ciasta z masłem migdałowym, racuchów bananowych, a także muffinków z masłem migdałowym, chlebka bananowego czy też lodów z masłem migdałowym.

Pamiętaj, że banany możesz także mrozić. W tym celu obierz je, a następnie przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika czy torebki próżniowej. W ten sposób możesz przechowywać je w zamrażarce przez 3-4 miesiące. Dzięki temu, gdy tylko najdzie Cię ochota na deser z dodatkiem bananów, będziesz mieć je zawsze pod ręką!