6 porcji / 272 kcal

Lody z masłem migdałowym

Składniki

150 g masła migdałowego
250 ml mleka krowiego lub migdałowego
2 mrożone banany
2 łyżki miodu
20 g czekolady
20 g płatków migdałów
50 g owoców leśnych

Przepis

Banany obierz i pokrój w plasterki, a następnie przełóż do szczelnego pojemnika i włóż do zamrażarki na około 3-5 godzin. Następnie wrzuć dobrze zmrożone banany do kielicha blendera i dodaj masło migdałowe, mleko (krowie lub migdałowe) oraz miód (możesz zastąpić go syropem z agawy lub innym słodzikiem) i wszystko razem zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie, gdyby masa nie chciała się miksować, możesz dolać do niej jeszcze trochę mleka. Następnie od razu wyłóż gotowe lody do miseczek i udekoruj je w dowolny sposób. Do tego połączenia znakomicie będzie pasowała posiekana czekolada, a także płatki migdałów oraz owoce leśne.

Domowe lody z masłem migdałowym

Zawsze jest dobry czas na lody! Nie musisz czekać do lata, by pozwolić sobie na tę przyjemność. Nasz przepis na domowe lody z masłem orzechowym na pewno Cię zachwyci. Są lekkie, przyjemnie słodkie i rozpływające się w ustach. Doskonale smakują solo oraz z rozmaitymi dodatkami, takimi jak owoce, czekolada czy bakalie, a także jako dodatek do ciast. Lody z masłem migdałowym będą świetnie komponowały się z brownie, szarlotką lub tartą orzechową.

Pomysł na deser dla dzieci – lody z masłem orzechowym

Lody z masłem migdałowym to także dobry pomysł na zdrową przekąskę dla dzieci! Deser zawiera wyłącznie naturalne składniki i nie ma w nim ani grama cukru! To świetna alternatywa dla lodów ze sklepu, których skład wypełniony jest polepszaczami smaku i konserwantami. Masło migdałowe możesz również wykonać samodzielnie. Domowe masło orzechowe wbrew pozorom nie jest trudne. Ważne jednak, by mieć dobry blender, który poradzi sobie ze zmiksowaniem orzechów.

Masło migdałowe – pyszny dodatek do słodkich przekąsek

Jeśli szukasz pomysłów na to, z czym jeść masło orzechowe, musisz koniecznie wypróbować przepis na domowe lody z masłem migdałowym. Są przepyszne, zdrowe oraz łatwe do zrobienia. I co najważniejsze, by je wykonać, nie musisz mieć specjalnej maszyny do lodów! Co więcej, jest to bardzo szybki przepis, dlatego możesz wykonać go jako przekąskę dla gości. Pamiętaj tylko, by mieć zawsze w zamrażarce choć dwa banany, które wraz z dodatkami wrzucisz do blendera i w kilka minut będziesz mieć naprawdę smakowity deser!