6 porcji / 272 kcal

Lody z masłem migdałowym

Składniki

150 g masła migdałowego
250 ml mleka krowiego lub migdałowego
2 mrożone banany
2 łyżki miodu
20 g czekolady
20 g płatków migdałów
50 g owoców leśnych

Przepis

Banany obierz i pokrój w plasterki, a następnie przełóż do szczelnego pojemnika i włóż do zamrażarki na około 3-5 godzin. Następnie wrzuć dobrze zmrożone banany do kielicha blendera i dodaj masło migdałowe, mleko (krowie lub migdałowe) oraz miód (możesz zastąpić go syropem z agawy lub innym słodzikiem) i wszystko razem zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie, gdyby masa nie chciała się miksować, możesz dolać do niej jeszcze trochę mleka. Następnie od razu wyłóż gotowe lody do miseczek i udekoruj je w dowolny sposób. Do tego połączenia znakomicie będzie pasowała posiekana czekolada, a także płatki migdałów oraz owoce leśne.

Domowe lody z masłem migdałowym

Zawsze jest dobry czas na lody! Nie musisz czekać do lata, by pozwolić sobie na tę przyjemność. Nasz przepis na domowe lody z masłem orzechowym na pewno Cię zachwyci. Są lekkie, przyjemnie słodkie i rozpływające się w ustach. Doskonale smakują solo oraz z rozmaitymi dodatkami, takimi jak owoce, czekolada czy bakalie, a także jako dodatek do ciast. Lody z masłem migdałowym będą świetnie komponowały się z brownie, szarlotką lub tartą orzechową.

Pomysł na deser dla dzieci – lody z masłem orzechowym

Lody z masłem migdałowym to także dobry pomysł na zdrową przekąskę dla dzieci! Deser zawiera wyłącznie naturalne składniki i nie ma w nim ani grama cukru! To świetna alternatywa dla lodów ze sklepu, których skład wypełniony jest polepszaczami smaku i konserwantami. Masło migdałowe możesz również wykonać samodzielnie. Domowe masło orzechowe wbrew pozorom nie jest trudne. Ważne jednak, by mieć dobry blender, który poradzi sobie ze zmiksowaniem orzechów.

Masło migdałowe – pyszny dodatek do słodkich przekąsek

Jeśli szukasz pomysłów na to, z czym jeść masło orzechowe, musisz koniecznie wypróbować przepis na domowe lody z masłem migdałowym. Są przepyszne, zdrowe oraz łatwe do zrobienia. I co najważniejsze, by je wykonać, nie musisz mieć specjalnej maszyny do lodów! Co więcej, jest to bardzo szybki przepis, dlatego możesz wykonać go jako przekąskę dla gości. Pamiętaj tylko, by mieć zawsze w zamrażarce choć dwa banany, które wraz z dodatkami wrzucisz do blendera i w kilka minut będziesz mieć naprawdę smakowity deser!

Lody z mleka migdałowego

Dzięki szerokiej dostępności zamienników mleka krowiego, możesz w prosty sposób zweganizować każde lody na bazie mleka, także nasz przepis na lody migdałowe. Wystarczy, że zamiast niego wybierzesz napój roślinny. Wówczas staną się idealną przekąską dla wegan i osób, które unikają spożywania nabiału. Są w pełni roślinne i pozbawione składników pochodzenia zwierzęcego. W tym przypadku polecamy szczególnie mleko migdałowe, które będzie świetnie komponowało się ze smakiem masła migdałowego.

Lody z mleka migdałowego to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych lodów z mleka krowiego. Są bardzo zdrowe, ponieważ mleko migdałowe zawiera mniej tłuszczu i mniej kalorii niż mleko krowie. Dodatkowo jest bogate w witaminy i minerały, takie jak witamina E, magnez i wapń. Ponadto mleko migdałowe nie zawiera laktozy, co oznacza, że może być spożywane przez osoby, które jej nie tolerują. Co więcej, mleko migdałowe ma delikatny smak migdałowy, który nadaje domowym lodom migdałowym wyjątkowego charakteru.

5/5 - (2 votes)