9 porcji / 996 kcal

Ciasto z masłem migdałowym

Składniki

300 g masła
300 g masła migdałowego
300 ml śmietanki 30%
300 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g gorzkiej czekolady
500 g (ok. 3 opakowania) herbatników
1 szklanka migdałów blanszowanych

Przepis

Wrzuć do miski miękkie masło i miksuj je do momentu, aż będzie puszyste, czyli przez około 5 minut. Następnie, cały czas miksując, dodawaj po łyżce masła migdałowego, a także cukier puder, ekstrakt z wanilii oraz powoli wlej 200 ml zimnej śmietanki. Miksuj masę przez kolejne 5 minut, by była gładka i jednolita.

Teraz przygotuj formę o wymiarach 24 cmx24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Ułóż na dnie pierwszą warstwę z herbatników, a następnie ¼ masy. Powtórz tę czynność jeszcze trzy razy. Tak, by na samej górze znalazł się krem.

Pozostałe 100 ml śmietanki podgrzej w rondelku razem z czekoladą, cały czas mieszając, do pełnego rozpuszczenia składników. Tak przygotowaną polewę wyłóż na wierz ciasta. Następnie posiekaj migdały i posyp nimi ciasto. Ciasto z masłem migdałowym włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowe!

Ciasto migdałowe bez pieczenia

Ciasto z masłem migdałowym to szybki przepis na pyszny smakołyk, który nie wymaga pieczenia. Pieczony spód w tym wypadku zastępujemy bowiem herbatnikami! Gwarantujemy, że z tym przepisem poradzą sobie nawet osoby początkujące.

Jest to świetna opcja na smakowity deser, gdy spodziewasz się gości. Ciasto przygotowuje się dzień wcześniej, a następnie przechowuje w lodówce, by zyskało odpowiednią konsystencję. Dzięki temu w dniu odwiedzin bliskich nie musisz zastanawiać się, jakie ciasto przygotować! Pyszny deser będzie czekał na Was w lodówce!

Jeśli szukasz innych, równie szybkich przepisów na coś słodkiego, sprawdź koniecznie niezwykle prosty pomysł na ciasto francuskie z masłem orzechowym. Będziesz potrzebować do tego tylko opakowania gotowego ciasta francuskiego i czterech innych składników! Znakomitym pomysłem na imprezową przekąskę są także ciasteczka owsiane z masłem orzechowym. To naprawdę prosty w przygotowaniu smakołyk!

Masło migdałowe – przepyszny składnik deserów i nie tylko

Masło migdałowe to przepyszny oraz bardzo odżywczy składnik, który staje się coraz popularniejszy w polskich kuchniach. Jest ciekawą alternatywą dla klasycznego masła z fistaszków i ma naprawdę bardzo wiele zastosowań. Oprócz tego, że użyjemy go do przygotowania pysznego ciasta orzechowego, może być także składnikiem wielu dań wytrawnych, takich jak zupa orzechowa, sałatka z masłem orzechowym czy potrawka z kurczaka.