12 porcji / 340 kcal

Muffinki z masłem migdałowym

Składniki

500 g mąki
125 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g płatków migdałów
¼ łyżeczki soli
2 jajka
125 ml oleju lub roztopionego masła
125 ml mleka
250 g mascarpone
2 łyżki masła migdałowego

Przepis

Wrzuć do miski wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, płatki migdałów i sól), a następnie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj zaś mokre składniki (jajka, olej/roztopione masło i mleko). Teraz dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką. Gotową masę przełóż do foremek na muffinki. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół). Piecz przez ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjmij muffinki z piekarnika i pozostaw je do wystygnięcia. W międzyczasie przygotuj krem migdałowy. W tym celu zmiksuj na gładką masę mascarpone z masłem migdałowym. Gdy będzie jednolita i puszysta, przełóż ją do rękawa cukierniczego. Z pomocą końcówki do dekorowania nałóż na muffinki krem, tworząc na nich dowolny wzór. Teraz wstaw je do lodówki, by krem stężał. Tuż przed podaniem możesz udekorować babeczki wiórkami czekolady lub posypką cukrową. Gotowe!

Pyszne babeczki z masłem migdałowym

Muffinki to jeden z najprostszych, a zarazem najbardziej efektownych deserów. Wyglądają naprawdę słodko i uroczo! To wypiek idealny na bardzo wiele okazji, na przykład na spotkanie ze znajomymi, urodziny dziecka czy nawet wesele! W ostatnich latach torty z muffinków podbiły serca par młodych! Jak widać, babeczki to bardzo uniwersalny deser, którego nie może zabraknąć w imprezowym menu!

Jeśli chodzi o muffinki z masłem orzechowym, jest to połączenie wręcz idealne. Słodycz przepięknie komponuje się tu z lekko wytrawnym smakiem pasty z migdałów. Babeczki są „dobre, takie nie za słodkie”. 😉 Na pewno przypadną do gustu zarówno starszym, jak i młodszym. Idealne do kawy, herbaty czy szklanki ciepłego mleka.

Delikatne muffinki z masłem migdałowym

Jeśli zastanawiasz się, z czym jeść masło orzechowe, musisz koniecznie wypróbować muffinki z masłem migdałowym. Jest to bardzo prosty i szybki przepis, który wykonasz w dosłownie 15 minut. A składniki do babeczek z pewnością masz w domu! Babeczki z masłem orzechowym to delikatny, bardzo lekki deser. Jest więc dobrą alternatywą dla bardzo ciężkich ciast i tortów, po zjedzeniu których ma się ochotę natychmiast położyć na drzemkę.