2 porcje / 160 kcal

Pieczony banan z masłem orzechowym

Składniki

2 banany średniej wielkości
3 łyżki MASLOVE Mega Crunch
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
łyżka orzechów arachidowych do dekoracji

Przepis

Przekrój wzdłuż banany oraz zrób podłużne wgłębienia w miąższu. W środek banana nałóż równe porcje pasty orzechowej MASLOVE Mega Crunch. Całość posyp rozdrobionymi orzechami arachidowymi. Nagrzej piekarnik do 180°C i wstaw potrawę na ok. 12 minut. Po wyjęciu dosłodź przekąskę miodem lub syropem z agawy. I to wszystko – pieczony banan z masłem orzechowym jest gotowy do zjedzenia.

Przepis możesz oczywiście modyfikować i urozmaicać. Możesz wierzch posypać drobinkami gorzkiej czekolady, dzięki czemu dostarczysz organizmowi więcej magnezu. Możesz też zrezygnować z dosładzania przekąski i w ten sposób otrzymasz danie bardziej fit. Warto dodać, że tytułowe danie jest bardzo sycące, dzięki czemu długo utrzymuje uczucie sytości i w ten sposób powstrzymasz się przed podjadaniem.

Pieczony banan z pastą z arachidów to zresztą pomysł na przekąskę nie tylko dla sportowców. Świetnie ugasi chętkę na coś słodkiego, a przy tym będzie dużo zdrowszą alternatywą wobec batonika czy czekolady mlecznej. Przy okazji zaś dostarczysz organizmowi cenne składniki odżywcze, których pełne są orzechy arachidowe i sam banan.

Bananowo-orzechowy klasyk

Pasta arachidowa z bananem to klasyczne połączenie smakowe. Dość powiedzieć, że kanapka z pastą z orzechów i bananem była ulubioną przekąską króla rock’n’rolla, samego Elvisa. Ale banan z masłem orzechowym po treningu to także częsta opcja wybierana przez osoby uprawiające aktywnie sport. Pasta orzechowa jest bogatym źródłem białka, a banan jest pełen witamin i minerałów, dlatego naturalnie uzupełnia elektrolity utracone podczas wysiłku fizycznego.

Miąższ bananów zawiera witaminę A, C, E, K, a także witaminy z grupy B oraz wapń, potas, fosfor i magnez. Cennym składnikiem jest potas, który pomaga regulować ciśnienie tętnicze krwi i wpływa dobroczynnie na cały układ krwionośny. Ponadto z racji słodkiego smaku banany są dobrym zamiennikiem słodyczy oraz poprawiają samopoczucie.

A orzechy arachidowe? O ich prozdrowotnych właściwościach napisano już dużo. Są świetnym naturalnym źródłem białka. Zresztą posiadają go bardzo dużo – ok. 26g na 100g. Ponadto są pełne przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia się skóry. Są również źródłem zdrowego tłuszczu roślinnego, o czym już dawno wiedzą wegetarianie włączając pastę arachidową i inne smarowidła orzechowe do swojej codziennej diety.