15 porcji / 312 kcal

Naleśniki z masłem migdałowym

Składniki

340 g mąki pszennej
250 ml napoju migdałowego
250 ml wody gazowanej
2 średnie jajka
szczypta soli
10 g oleju
200 g masła migdałowego
250 g śmietanki kremówki
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru

Przepis

Mąkę przesiej do miski, następnie dodaj do niej napój migdałowy, wodę gazowaną, jajka oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj na jednolitą, gładką masę. Na patelnię wlej olej i dobrze ją rozgrzej, ponieważ naleśniki powinno smażyć się na bardzo gorącej patelni, najlepiej takiej przeznaczonej specjalnie do naleśników. Jeśli jednak jej nie posiadasz, sprawdzi się także klasyczna patelnia. Zwróć tylko uwagę, że naleśniki mogą się wówczas smażyć nieco dłużej (ze względu na grubszy spód patelni).

Porcję ciasta naleśnikowego możesz odmierzać przy pomocy małej chochelki. Pamiętaj jednak, by na patelnię wylewać tylko tyle ciasta, by masa przykryła jej powierzchnię. Przy każdym nalaniu porcji ciasta naleśnikowego podnieś patelnię nad palnik. Naleśniki smaż po obu stronach do momentu, aż będą ładnie zarumienione (ok. 40-50 sekund na stronę).

Gdy wszystkie naleśniki będą już gotowe, przygotuj prosty krem na bazie masła migdałowego. W tym celu zmiksuj pastę orzechową z mascarpone, a następnie w osobnym naczyniu ubij zimną śmietankę kremówkę, w międzyczasie dodając do niej stopniowo cukier puder. Następnie ubitą śmietankę dodaj do masy z mascarpone oraz miazgi migdałowej. Połącz ze sobą składniki, delikatnie mieszając je przy pomocy łyżki lub szpatułki.

Teraz posmaruj naleśniki kremem, złóż je w trójkąty i gotowe! Możesz także udekorować je cukrem pudrem lub syropem klonowym oraz sezonowymi owocami. Smacznego!

Naleśniki z kremem orzechowym – pomysł na szybki i lekki deser!

Naleśniki z syropem klonowym, owocami oraz delikatnym kremem orzechowym to idealny przepis na szybki, lekki i po prostu przepyszny deser! Najlepiej smakują latem, kiedy możesz dodać do nich owoce sezonowe, czyli truskawki, maliny oraz borówki. Jednak z powodzeniem możesz przygotować również ich jesienną wersję, dodając do ciasta odrobinę przypraw korzennych, np. cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej. Letnie owoce zastąp zaś śliwkami, puree z dyni czy też prażonymi jabłkami lub gruszkami, a zamiast klasycznej pasty z migdałów użyj masła migdałowego prażonego. Dzięki temu naleśniki z masłem orzechowym zawsze będą świetnym pomysłem na deser – bez względu na porę roku. Wypróbuj i przekonaj się, jak dobrze smakują!

5/5 - (1 vote)