10 porcji / 154 kcal

Naleśniki po amerykańsku z syropem klonowym

Składniki

240 g mąki
1 jajko
300 ml maślanki
40 g cukru pudru
50 g masła
1 łyżeczka sody
szczypta soli
syrop klonowy

Przepis

W rondelku roztop masło, a następnie zdejmij je z ognia i pozostaw do przestudzenia. Do miski przesiej mąkę, następnie dodaj jajko, maślankę, cukier puder, sodę i sól oraz przestudzone masło i całość zmiksuj na jednolitą masę. Gotowe ciasto konsystencją powinno przypominać gęstą śmietanę.

Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną równomiernie rozprowadzonego oleju na lekko złoty kolor. Przewracaj je na drugą stronę dopiero w momencie, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.

Gotowe naleśniki po amerykańsku podawaj z masłem i syropem klonowym. Smacznego!

Naleśniki z masłem orzechowym i syropem klonowym

Amerykańskie naleśniki, czyli po prostu pancakes to prawdziwy klasyk kuchni Stanów Zjednoczonych! Śniadanie mieszkańca USA byłyby po prostu niekompletne bez tych puszystych pyszności ułożonych w stosik i podanych z syropem klonowym oraz masłem. Bardzo często podawane są także z wieloma innymi dodatkami, takimi jak chociażby pasta orzechowa. My polecamy Ci spróbować je w szczególności z miazgą migdałową lub masłem klonowym. Jesteśmy pewni, że gdy raz ich spróbujesz, amerykańskie naleśniki z masłem orzechowym staną się Twoimi ulubionymi!

Jak podawać naleśniki z syropem klonowym?

Nikt nie zna tylu pomysłów na podanie pancakes, co Amerykanie! Mają na nie naprawdę niezliczoną ilość pomysłów. Jedzą je zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami! Jak więc podawać naleśniki z syropem klonowym według amerykańskich receptur?

Jeśli lubisz śniadania z dodatkiem owoców, postaw na naleśniki z syropem klonowym i borówkami oraz truskawkami lub innymi, najlepiej sezonowymi owocami. Równie dobrze będą smakowały z malinami, bananem, a także prażonymi jabłkami czy świeżą konfiturą z owoców leśnych.

A może masz ochotę spróbować ich w wersji wytrawnej? Jeśli lubisz śniadania na słono, na pewno posmakuje Ci przepis na amerykańskie naleśniki z jajkiem sadzonym, przekładane guacamole i oprószone startym cheddarem! To bardzo pożywny posiłek, który doda Ci energii na wiele godzin!

Mamy także pomysł na coś totalnie słodkiego i odjazdowego, co możesz z powodzeniem podać jako deser, gdy odwiedzą Cię goście. To naleśniki po amerykańsku przekładane kremem czekoladowym i masłem orzechowym, obsypane kolorowymi dropsami, podane z gałką lodów i bitą śmietaną oraz polewą karmelową. Taki deser na pewno zachwyci każdego, kto kocha słodycze!