8 porcji / 203 kcal

Ciasto francuskie z masłem orzechowym

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
4 duże łyżki masła orzechowego
1 jabłko
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki cukru lub erytrytolu

Przepis

Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je nożem w taki sposób, aby otrzymać kwadraty. Każdy z kwadratów posmaruj masłem orzechowym (brzegi pozostaw nieposmarowane). Następnie ułóż na nich przekrojone na pół plastry jabłka. Teraz wymieszaj w miseczce cukier (lub erytrytol) z cynamonem i powstałą mieszanką posyp po wierzchu każdy kwadrat. Następnie złóż kwadraty w takie sposób, aby otrzymać trójkąty. Zlep ze sobą brzegi, najlepiej za pomocą widelca. Powstałe rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) i piecz przez około 15-20 minut.

Ciasto francuskie z jabłkami i masłem orzechowym

Ciasto francuskie z jabłkami i masłem orzechowym to naprawdę prosty, ale jakże efektowny przepis, który przygotujesz w dosłownie kilka minut, gdy tylko najdzie Cię ochota na coś słodkiego, Twoje dziecko poprosi Cię o zrobienie smakowitej przekąski lub odwiedzą Cię niespodziewani goście. Jest to wprost idealny deser do kawy czy herbaty.

Jakiego masła orzechowego najlepiej użyć do tego przepisu? Świetną opcją będzie na pewno masło z migdałów, które jest lekko słodkie, a więc stworzyło z jabłkiem rozkoszne połączenie, któremu nie oprze się żadne dziecko ani dorosły. Z kolei masło z pistacji, w którym przebija się lekko słony smak, nada rogalikom bardzo ciekawego, niepowtarzalnego smaku. Nie jest to połączenie dla każdego, ale dodatek masła solonego na pewno zaskoczy każdego, kto lubi słodko-słone kombinacje.

Ciasto francuskie z Nutellą i masłem orzechowym

Może masz ochotę na jeszcze słodszą wariację na temat rogalików z ciasta francuskiego? Rogaliki z Nutellą z pewnością posmakują każdemu, kto kocha słodycze. By jednak uniknąć nadmiaru cukru i tłuszczu palmowego, których w Nutelli jest naprawdę dużo, warto wykonać swoją wersję tego smarowidła. Przepis na domową wersję Nutelli z masła orzechowego znajdziesz na naszym blogu.

Ciasto francuskie z masłem orzechowym i bananem

A co powiesz na fit wersję rogalików w wersji z masłem orzechowym i bananem? To ciekawa alternatywa dla klasycznych wafli ryżowych z masłem orzechowym. Nie są tak kaloryczne, jak rogaliki z Nutellą, ale równie pyszne i bardzo sycące. Wystarczą już dwie porcje, by zaspokoić mały głód. Będą dobre jako przekąska po treningu lub drugie śniadanie do pracy.