20 porcji / 74 kcal

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Składniki

1½ szklanki płatków owsianych
100 g masła orzechowego
50 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 duże jajko
szczypta soli

Przepis

Przygotowanie ciastek jest naprawdę proste i szybkie, dlatego rozpocznij od rozgrzania piekarnika do 180°C. Zanim się nagrzeje, na pewno zdążysz już zrobić masę. Do miski wrzuć wszystkie składniki, czyli płatki owsiane, masło orzechowe, słodzidło, sodę oczyszczoną, jajko oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj do uzyskania gęstej, zwartej masy. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Zwilż dłonie i z ciasta ulep niewielkie kulki, a następnie układaj je w odległości kilku centymetrów na blaszce. Każdą kulkę lekko spłaszcz dłonią. Tak przygotowane ciastka włóż do nagrzanego piekarnika i piecz od 6 do 10 minut. Obserwuj ciastka podczas pieczenia, by zbyt mocno się nie przypiekły. Powinny być lekko zarumienione. Po upieczeniu wyjmij blachę z ciastkami z piekarnika i pozostaw je na niej przez kilka minut, by lekko przestygły. Następnie możesz przełożyć je na kratkę, żeby całkowicie się wystudziły. Ciastka możesz przechowywać w szczelnym pojemniku, dzięki czemu będą mięciutkie.

Ciasteczka owsiane z bananem i masłem orzechowym

Ciasteczka owsiane z bananem i masłem orzechowym to doskonała alternatywa dla klasycznych ciastek. Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu osobom na diecie wegańskiej. Banany są bowiem doskonałym zamiennikiem jajek. Taka zamiana składników nie ujmuje przepisowi zupełnie nic. Wręcz przeciwnie, ciasteczka są bardzo puszyste i mają bardzo delikatny bananowy smak, który absolutnie się nie przebija, lecz tworzy przepyszny mariaż wraz z masłem orzechowym.

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i bakaliami

Jeśli ciasteczka owsiane z masłem orzechowym są Ci bardzo dobrze znane, koniecznie wypróbuj także naszą wariację na ich temat. Mowa o ciasteczkach z dodatkiem bakalii. Podobnie jak w przypadku fit batonów owsianych z masłem orzechowym, po prostu dodaj do przepisu garść lub dwie suszonych owoców oraz orzechów. Pamiętaj, by wcześniej je posiekać, dzięki czemu kawałeczki bakalii nie będą dominujące, lecz dodadzą ciastkom jeszcze ciekawszej tekstury oraz smaku. Co więcej, orzechy i suszone owoce zawierają mnóstwo witamin, jak i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli więc chcesz połączyć przyjemne z pożytecznym, przygotuj ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i bakaliami! To dobry zamiennik dla ogólnodostępnych słodyczy, które zawierają mnóstwo cukru. Te ciasteczka możesz bez obaw zaserwować również dzieciom. Są nie tylko zdrowe, ale i pyszne!

Ciastka owsiane z masłem orzechowym i miodem

Miód lub syrop klonowy to doskonałe zamienniki cukru. Możesz z powodzeniem dodać je do ciastek z masłem orzechowym, dzięki czemu zyskają one prawdziwą głębię smaku. Lekko karmelowy posmak, jaki zyskują za sprawą dodatku syropu klonowego lub miodu, z pewnością doceni każdy miłośnik ciasteczek owsianych. Gwarantujemy, że ich rozkoszny zapach będzie unosił się w całym domu. To idealny ciasteczka na jesienne wieczory z herbatą czy kakao!

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą – podobnie zresztą jak nasza wersja owsianki z masłem orzechowym – bez wątpienia przypadną do gustu zarówno małym, jak i dużym. Trudno się im oprzeć. Są naprawdę pyszne!

Istnieją dwa sposoby na ich przygotowanie. Można po prostu dorzucić kawałeczki czekolady do masy na ciastka. Sprawdzi się tu zarówno biała, mleczna, jak i gorzka czekolada lub po prostu mieszanka wszystkich trzech opcji. Dzięki temu w każdym kęsie znajdziesz kawałek słodkiej przyjemności. Druga opcja to polewa czekoladowa. W tym celu rozpuść swoją ulubioną czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie – tworząc esy-floresy – udekoruj nią ciasteczka. Zyskają nie tylko lekko czekoladowy smak, ale również ciekawy wygląd! Pamiętaj, by ciasteczka dobrze ostygły, zanim nałożysz na nie polewę.

3.2/5 - (100 votes)