Na co wpływają pistacje i ile mają kalorii?

Spis treści (kliknij aby szybko przejść):

  1. Pistacje na odmłodzenie i zdrowe oczy
  2. Na układ nerwowy i dla cukrzyków
  3. Masło pistacjowe jako zdrowa żywność


Pistacje to zdrowa żywność w najpyszniejszym wydaniu. Są nie tylko smaczne, ale też drogocenne dla naszego organizmu. Będą idealne jako zdrowa przekąska i zdrowe jedzenie w ogóle. Codzienne zjadanie 67g tego przysmaku, np. jako masło pistacjowe, wystarczy by obniżyć ciśnienie i poprawić pracę naczyń krwionośnych. Orzechy pistacjowe są też mniej kaloryczne, niż sądzicie. Poznajcie właściwości pistacji i przekonajcie się, ile naprawdę mają kalorii.

Na co wpływają pistacje i ile kalorii mają
Pistacje

Pistacje na odmłodzenie i zdrowe oczy

Jakie korzyści naszemu zdrowiu przynoszą pistacje? Jest tego naprawdę sporo. Są źródłem białka, zdrowego tłuszczu, minerałów i witamin. Zawierają m.in. dużo witaminy E (tokoferolu) oraz mają silne działania przeciwutleniające (obecność antyoksydantów). Z tego powodu spowalniają procesy starzenia się komórek i stanowią profilaktykę chorób naczyniowych i nowotworów. Ponadto obecne w nich luteina i zeaksantyna wspomagają pracę oczu i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Luteina odpowiada także za zielony kolor tych orzechów. Na zdrowie oczu wpływa także zawarta w pistacjach witamina A w postaci beta-karotenu, który stanowi profilaktykę kurzej ślepoty i zespołu suchego oka.

Na układ nerwowy i dla cukrzyków

Jeśli Twoim problemem jest niestabilny układ nerwowy, orzechy pistacjowe to żywność, którą zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety. Wszystko dzięki dużej zawartości witaminy B6, miedzi, magnezu i potasu, poprawiających funkcjonowanie układu nerwowego. Obecne w tych orzechach fosfor i wapń dobroczynnie wpływają zaś na kości i zęby. Pistacje to także duży zastrzyk kwasu foliowego, przyczyniającego się do prawidłowej pracy układu krwionośnego.

Ich właściwości sprawiają też, że pistacje są wskazane dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2. Regulują poziom cukru we krwi i wspomagają pracę serca. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym w Pensylwanii, opublikowane na łamach „Journal of the American Heart Association” dowiodły, że dzienne spożycie dwóch garści pistacji obniża ciśnienie i działa ochronnie na serce. Efekty były zauważalne już po 4 tygodniach testów. Indeks glikemiczny (GI) pistacji wynosi 14, a jeden orzeszek ma tylko 3 kcal. Z kolei masło pistacjowe to ok. 560 kcal na 100g.

Masło pistacjowe jako zdrowa żywność

Właściwości prozdrowotne pistacji robią wrażenie, prawda? Z tego powodu osoby lubiące zdrowe odżywianie mogą włączyć pistacje do swojej codziennej diety. Orzechy pistacjowe można spożywać na kilka sposobów. Najprostszym jest po prostu chrupanie ich z miseczki, oczywiście po rozłupaniu. Wszystkie cenne substancje odżywcze pistacje zachowują także po zmieleniu, jako masło pistacjowe. Taka zdrowa żywność w postaci gotowej pasty może posłużyć nam do szybkiego przyrządzenia pysznych i zdrowych dań. Np. dietetycznych lodów pistacjowych czy smarowania naleśników.

Pistacje najpyszniejsze są po uprażeniu. Proces ten pozwala zachować wszystkie prozdrowotne składniki, a jednocześnie wydobywa cudowny aromat tych zielonych orzeszków. Masło pistacjowe MASLOVE możecie wykorzystać też jako dodatek do dań kuchni włoskiej. Zobaczcie np. nasz przepis na tagiatelle crudo z pesto i sosem pistacjowym. Buon Appetito!

4.5/5 - (10 votes)