Masło z orzechów brazylijskich – skład, kcal, przepis

Masło z orzechów brazylijskich zawiera bardzo unikalne połączenie minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowi doskonałe uzupełnienie diety osób w każdym wieku. Zawiera szereg składników odżywczych, a przy tym jest naprawdę pyszne. Może być dodatkiem zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Poznaj skład masła z orzechów brazylijskich oraz dowiedz się, w jaki sposób je przygotować i z czym możesz je zjeść. Zapraszamy do lektury!

Masło z orzechów brazylijskich – skład

Masło z orzechów brazylijskich jest bardzo cennym produktem, które świetnie wpisuje się w potrzeby żywieniowe młodszych i starszych osób. Jednym z głównych składników odżywczych w tej paście orzechowej jest selen pochodzenia roślinnego. Zawiera ona aż 2500 razy więcej selenu niż inne masła orzechowe. Wystarczy już jedna łyżeczka kremu z orzechów brazylijskich dziennie, by pokryć całkowite zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. Dlaczego jest to tak ważne? Selen chroni nas bowiem przed chorobami serca i jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Co więcej, masło z orzechów brazylijskich jest doskonałym źródłem magnezu oraz tiaminy. Dostarcza organizmowi również biotynę, fosfor oraz żelazo.

Pamiętaj, by przy wyborze masła z orzechów brazylijskich kierować się jego składem. Ważne jest, by nie zawierało ono żadnych zbędnych składników w postaci konserwantów, cukru, soli, barwników, aromatów czy oleju palmowego. Wyłącznie stuprocentowe masło będzie w pełni odżywczym produktem, który warto wprowadzić do swojej codziennej diety.

Masło z orzechów brazylijskich – kcal

Masła orzechowe to produkty wysokokaloryczne. Nie inaczej jest w przypadku pasty z orzechów brazylijskich. Ma to związek z dużą zawartością tłuszczu w tego typu produktach. Jest to jednak tłuszcz naturalnie występujący w orzechach, który jest zdrowy dla naszego organizmu. Warto również dodać, że – w porównaniu do innych maseł orzechowych – masło z orzechów brazylijskich zawiera naprawdę niewiele węglowodanów, w szczególności mało cukru. Jest to zatem bardzo dobry wybór dla osób, które zmagają się z cukrzycą oraz insulinoopornością.

Tak przedstawia się kaloryczność (kcal) masła orzechowego z orzechów brazylijskich:


W porcji 15 gW 100 g
Wartość energetyczna

Kalorie113,55 kcal757 kcal
Tłuszcze10,86 g72,4 g
Węglowodany1,23 g8,2 g
Białko2,19 g14,6 g
Błonnik0,96 g6,40 g

Z czym jeść masło z orzechów brazylijskich?

Jeśli zastanawiasz się, z czym jeść masło orzechowe z orzechów brazylijskich, spieszymy z odpowiedzią. Jest ono bardzo uniwersalne, ponieważ jego smak nie jest ani słodki, ani słony. Stąd też pasuje nie tylko do dań słodkich, ale również do wytrawnych. Jeśli lubisz desery z masłem orzechowym, na pewno do gustu przypadną Ci słodkie, a zarazem zdrowe przekąski z dodatkiem kremu z orzechów brazylijskich. Jednym z przepisów, który możesz przygotować, gdy masz ochotę na coś pysznego do kawy lub herbaty, są kulki mocy z masłem orzechowym. To doskonała alternatywa dla gotowych słodyczy, które znajdziesz w sklepach. Nie zawierają cukru, więc są znacznie zdrowsze, a przy tym równie pyszne. Natomiast bardzo prostym i szybkim deserem, gdy spodziewasz się gości, będą muffinki z masłem orzechowym. Do ich przygotowania nie potrzeba żadnych specjalnych składników. Z pewnością większość z nich znajdziesz w swojej kuchni. Główną rolę gra tu zdecydowanie masło orzechowe, które nadaje babeczkom wyjątkowego i bardzo charakterystycznego smaku.

Jeśli zaś chcesz wykorzystać masło z orzechów brazylijskich w daniach wytrawnych, możesz przygotować pyszną zupę orzechową z mlekiem kokosowym. Jest to danie odpowiednie dla wegan – bardzo pożywne i bez grama mięsa czy składników pochodzenia zwierzęcego. Inna opcja obiadowa to pierś z kurczaka w ostrym syczuańskim sosie z masłem orzechowym. To rozkosznie rozgrzewające danie, idealne na jesień czy zimę.

Masło z orzechów brazylijskich – gdzie kupić?

Masła z orzechów brazylijskich próżno szukać w osiedlowych sklepach spożywczych, a nawet supermarketach. Znajdziesz je jednak w sklepach ze zdrową żywnością, a także w Internecie. To właśnie w sieci masz dostęp do wielu różnych wersji kremów orzechowych. Przed zakupem pamiętaj o sprawdzeniu składu produktu. Wybieraj takie masła, które zawierają 100% naturalnych orzechów brazylijskich.

Masło z orzechów brazylijskich – przepis

Masło z orzechów brazylijskich możesz również wykonać samodzielnie w domowym zaciszu. Potrzebny Ci będzie dobry blender oraz orzechy brazylijskie ze sprawdzonego źródła. Najlepiej, by były to orzechy prażone. Dzięki temu smak masła będzie wyrazistszy.

Odpowiednią ilość orzechów umieść w blenderze i zmiksuj do uzyskania pożądanej konsystencji. W zależności od tego, czy wolisz masło z kawałkami orzechów czy gładką pastę wydłuż lub skróć czas mielenia. Możesz także wzbogacić masło dodatkowymi składnikami, np. miodem, wiórkami kokosowymi, daktylami czy innymi orzechami, by stworzyć naprawdę niepowtarzalną mieszankę, której nie znajdziesz w żadnym sklepie. Tak przygotowane masło możesz przechowywać w lodówce przez około dwa tygodnie.