Piersi z kurczaka w ostrym syczuańskim sosie z masłem orzechowym
Składniki
Przepis
W dużym garnku umieść piersi, pieprz seczuański, anyż, cynamon, wino do gotowania, rozgnieciony imbir i białą część pora. Zalej zimną wodą i zagotuj a następnie odstaw pod przykrywką na 40 minut do wystygnięcia.
W woku rozgrzej olej aż zacznie dymić, dodaj suche chili, gwiazdkę anyżu, laskę cynamonu i obniż temperaturę oleju. Dodaj łyżkę octu ryżowego i daj wystygnąć czerwonemu olejowi. Wymieszaj zmiażdżony imbir, czosnek, świeże tajskie chili, sos sojowy, ocet, sól, pieprz i cukier a następnie połącz z czerwonym olejem i stostowanymi ziarnami sezamu. Gdy ostygnie dodaj pastę orzechową i całość zblenduj. Wyciągnij kurczaka, pokrój i zalej sosem. Podawaj z dymką chłodne. Gotowe!