6 porcji
Piersi z kurczaka w ostrym syczuańskim sosie z masłem orzechowym
Składniki
600 g piersi z kurczaka
4 cm świeżego imbiru
4 ząbki czosnku
2 gwiazdki anyżu
4 tajskie małe i czerwone papryczki
1 por
olej arachidowy do smażenia
2 łyżeczki ziaren białego sezamu
3 g pieprzu seczuańskiego
jasny sos sojowy
ocet ryżowy (najlepiej z czarnego ryżu)
chińskie wino do gotowania
sól
biały pieprz
cukier
chili w proszku
1 pęczek dymki
200 g masła orzechowego z 4 orzechów

W dużym garnku umieść piersi, pieprz seczuański, anyż, cynamon, wino do gotowania, rozgnieciony imbir i białą część pora. Zalej zimną wodą i zagotuj a następnie odstaw pod przykrywką na 40 minut do wystygnięcia.

W woku rozgrzej olej aż zacznie dymić, dodaj suche chili, gwiazdkę anyżu, laskę cynamonu i obniż temperaturę oleju. Dodaj łyżkę octu ryżowego i daj wystygnąć czerwonemu olejowi. Wymieszaj zmiażdżony imbir, czosnek, świeże tajskie chili, sos sojowy, ocet, sól, pieprz i cukier a następnie połącz z czerwonym olejem i stostowanymi ziarnami sezamu. Gdy ostygnie dodaj masło orzechowe i całość zblenduj. Wyciągnij kurczaka, pokrój i zalej sosem. Podawaj z dymką chłodne. Gotowe