10 porcji / 268 kcal

Fit tarta z masłem orzechowym

Składniki

100 g płatków owsianych
50 g suszonych daktyli
100 g orzechów arachidowych
2 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki masła orzechowego
100 g kaszy jaglanej
4 łyżki cukru kokosowego
50 g gorzkiej czekolady 80%

Przepis

Pierwszym krokiem będzie zalanie daktyli wodą. Możesz to zrobić wieczorem, zalewając je zimną wodą. Następnego dnia rano będą gotowe. Jeśli nie masz na to czasu, skorzystaj z przyspieszonej opcji i zalej je wrzątkiem na dwie godziny przed przygotowywaniem tarty. Gdy daktyle będą już namoczone i odpowiednio miękkie, za pomocą blendera utrzyj je na gładką masę. Osobno zmiel również płatki owsiane z orzechami arachidowymi (użyj 80 g, reszta będzie potrzebna później). Otrzymana konsystencja nie powinna być całkowicie gładka. Najlepiej, by miała drobne grudki. Następnie połącz masę daktylową z masą z płatków owsianych i orzechów. Do tego dodaj dwie łyżki oleju kokosowego, ale nie od razu. Dodawaj stopniowo i sprawdzaj, jaką konsystencję ma masa. Ugniataj ją dłońmi lub przy pomocy robota kuchennego. Jeśli stwierdzisz, że masa wciąż nie ma odpowiedniej konsystencji, możesz dodać odrobinę wody lub mleka. Gotową masę rozprowadź w formie na tartę i wstaw do lodówki.

Gdy spód do tarty będzie już w lodówce, ugotuj kaszę jaglaną i odstaw do wystygnięcia. Kiedy będzie już gotowa, dodaj do niej masło orzechowe, np. masło z nerkowca oraz cukier kokosowy. Jeśli chcesz, by masa miała bardziej charakterystyczny smak, wzbogać ją kilkoma kropelkami ulubionego aromatu. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, możesz dodać do niej odrobinę wody lub mleka. Teraz wyjmij spód z lodówki i wyłóż na niego przygotowaną masę orzechową. Ponownie wstaw tartę do lodówki.

W tym czasie przygotuj ozdobę na wierzch tarty. W tym celu weź pozostałe 20 g orzechów arachidowych i drobno je pokrój, a gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wyjmij tartę, polej ją polewą, a następnie posyp orzechami. Gotowe!

Tarta z masłem orzechowym i mascarpone

Jeśli chcesz wzbogacić swoją tartę z masłem orzechowym o coś naprawdę ekstra, polecamy Ci przygotować do niej krem z mascarpone. Jest to bez wątpienia wersja na cheat day, ale gwarantujemy, że jej smak jest wart każdego kęsa. Otóż wystarczy, że 250 g serka mascarpone połączysz z 250 g zimnej śmietanki 36% i 4 łyżkami cukru pudru (możesz go wykonać samodzielnie za pomocą blendera, np. z cukru kokosowego czy erytrytolu). Śmietankę ubij na sztywno, następnie dodaj cukier kokosowy i mascarpone i ponownie ubij, ale tylko do momentu, aż składniki się połączą.

5/5 - (1 vote)