Masło orzechowe a refluks
Refluks jest to choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Z podobną częstotliwością występuje u kobiet i mężczyzn. Czy osoby cierpiące na refluks mogą jeść orzechy, takie jak orzechy włoskie czy nerkowca? Czy masło orzechowe jest zdrowe dla osób z refluksem? Spróbujmy znaleźć na odpowiedzi te pytania. Zapraszamy do lektury!
Spis treści:
- Czym jest refluks?
- Czy przy refluksie można jeść orzechy?
- Jakie orzechy przy refluksie?
- Orzechy włoskie a refluks
- Orzechy nerkowca a refluks
- Masło orzechowe a refluks – kluczowe wnioski
Czym jest refluks?
Refluks to stan, w którym kwas żołądkowy cofa się do przełyku, powodując uczucie pieczenia i dyskomfort. Przyczyną refluksu jest zazwyczaj nieprawidłowe funkcjonowanie dolnego zwieracza przełyku. Wiele czynników może wywołać refluks, w tym złe nawyki żywieniowe, nadmierny stres czy otyłość.
Czy przy refluksie można jeść orzechy?
Osoby cierpiące na refluks muszą zachować ostrożność w doborze produktów do swojej diety. Najważniejsze jest unikanie bardzo tłustych i ciężkostrawnych dań. Orzechy są bogate w białko i zdrowe tłuszcze, ale wartość energetyczna niektórych rodzajów orzechów może być wysoka. Dlatego ważne jest, aby wybierać orzechy odpowiednie dla diety osób z refluksem.
Jakie orzechy przy refluksie?
Niektóre rodzaje orzechów mogą być bardziej odpowiednie dla osób z refluks niż inne. Poniżej przedstawiamy dwa rodzaje orzechów, które z powodzeniem można włączyć do swojej diety.
Orzechy włoskie a refluks
Orzechy włoskie są bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały. Ich kaloryczność wynosi około 654 kcal na 100 gramów, co sprawia, że są jednymi z mniej kalorycznych orzechów. Masło z orzechów włoskich jest popularnym produktem, jaki można uzyskać z tego rodzaju orzechów. Ponieważ jest lekkostrawna, można z powodzeniem włączyć ją do diety osób z refluksem. Przed zakupem warto jednak sprawdzić jej skład i upewnić się, że zawiera wyłącznie orzechy i jest pozbawiona zbędnych dodatków, takich jak cukier, tłuszcze utwardzone czy konserwanty.
Orzechy nerkowca a refluks
Orzechy nerkowca są również doskonałym źródłem wielu witamin oraz minerałów, a także białka i zdrowych tłuszczy. Ich kaloryczność wynosi około 553 na 100 gramów. Masło z nerkowców jest coraz bardziej popularne jako alternatywa dla masła orzechowego z orzeszków ziemnych.
Wprowadzając orzechy nerkowca do diety, warto zwrócić uwagę na umiarkowane spożycie, aby uniknąć nasilenia objawów refluksu. Podobnie jak w przypadku orzechów włoskich, skład masła orzechowego z nerkowców również ma ogromne znaczenie. To wykonane w 100% z orzechów jest zdrowszą alternatywą dla wersji z dodatkiem oleju palmowego, cukru czy konserwantów.
Masło orzechowe a refluks – kluczowe wnioski
Masło orzechowe – zarówno z orzechów włoskich, jak i nerkowca – może być zdrowym dodatkiem do diety osób cierpiących na refluks, pod warunkiem, że spożywa się je w umiarkowanych ilościach, a przy tym unika się także produktów o wysokiej zawartości tłuszczu oraz konserwantów. Pamiętaj jednak, że każdy przypadek refluksu jest inny, dlatego warto konsultować swoje wybory żywieniowe z lekarzem lub dietetykiem, aby uzyskać najlepsze rezultaty, jak również łagodzić objawy refluksu.