Dobrodziejstwo orzechów kokosowych – właściwości, kalorie

Orzechy kokosowe to doskonały składnik zdrowej diety. Zawierają mnóstwo wartości odżywczych, które wzmacniają organizm i wpływają z korzyścią na zdrowie. Co więcej, z orzechów kokosowych można pozyskać wiele wspaniałych produktów o szerokim zastosowaniu. Poznaj dobrodziejstwo orzechów kokosowych i dowiedz się, jakie są ich najcenniejsze właściwości. Zapraszamy do lektury!


Spis treści:

  1. Kilka słów o orzechach kokosowych
  2. Właściwości orzechów kokosowych
  3. Orzechy kokosowe – wartości odżywcze
  4. Orzech kokosowy – otwieranie
  5. Co można zrobić z orzecha kokosowego?

Kilka słów o orzechach kokosowych

Orzechy kokosowe są to owoce palmy kokosowej, która pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub rejonu Wielkiej Rafy Koralowej. Obecnie jest gatunkiem rozpowszechnionym w całej strefie podzwrotnikowej. Uprawiana jest głównie wzdłuż wybrzeży, ponieważ do rozwoju potrzebuje piaszczystych plaż morskich, dużo światła i mocnych systematycznych opadów. Nie toleruje zaś mrozu. Palmy kokosowe najczęściej dorastają do ok. 30 metrów. Miąższ orzechów kokosowych jest bardzo mięsisty, a wnętrze wypełnione jest wodą kokosową. Najwięcej wartości odżywczych zawierają młodsze orzechy kokosowe. Dojrzałe kokosy potrafią ważyć od 2 do nawet 4 kilogramów.

Właściwości orzechów kokosowych

  • Mają niski indeks glikemiczny, dlatego stanowią dobre urozmaicenie diety osób chorujących na cukrzycę oraz insulinooporność.
  • Zawierają dobroczynne fitosterole, czyli roślinne odpowiedniki cholesterolu.
  • Mają właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe oraz przeciwgrzybicze.
  • Za sprawą zawartych w nim witamin C i E, wzmacniają odporność organizmu.
  • Zapobiegają chorobom wątroby i osteoporozie.
  • Mają korzystny wpływ na neurony, dlatego poleca się je w profilaktyce choroby Alzheimera.
  • W ich składzie znajdują się witaminy z grupy B, które stymulują układ nerwowy do prawidłowego funkcjonowania. Pomagają one redukować stres, a także napięcie nerwowe. Korzystnie działają na stan umysłu. Poprawiają koncentracja oraz pamięć.
  • Wpływają korzystnie na perystaltykę jelit i procesy trawienia.
  • Występujący w orzechach kokosowych błonnik wpływa pozytywnie na układ trawienny, zapobiega zaparciom, poprawia funkcjonowanie jelit i usuwa zbędne substancje, będące efektem trawienia.
  • Zawarte w orzechach kokosowych tłuszcze nasycone są spalane szybciej niż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.
  • Zawierają witaminę C, która jest antyoksydantem, niwelującym wolne rodniki.
  • Ze względu na wysoką zawartość potasu są dobre dla osób chorujących na nadciśnienie.
%
Masło z Nerkowców i Kokosa 200g
20
.00
19
.05

20,00  19,05 

- +
Do koszyka

%
Pasta Pistacjowa 100% z Solą Himalajską 185g
35
.00
33
.33

35,00  33,33 

- +
Do koszyka

%
Masło Migdałowe Z Pieczonych Migdałów 200g
20
.00
19
.05

20,00  19,05 

- +
Do koszyka

Orzechy kokosowe – wartości odżywcze

Wartości odżywcze orzechów kokosowych (w 100 g):

  • Wartość energetyczna – 354 kcal
  • Białko ogółem – 3,33 g
  • Tłuszcz – 33,49 g
  • Węglowodany – 15,23 g (w tym cukry proste 6,23 g)
  • Błonnik – 9,0 g

Witaminy:

  • Witamina C – 3,3 mg
  • Tiamina – 0,066 mg
  • Ryboflawina – 0,020 mg
  • Niacyna – 0,540 mg
  • Witamina B6 – 0,054 mg
  • Kwas foliowy – 26 µg
  • Witamina E – 0,24 mg
  • Witamina K – 0,2 µg

Minerały:

  • Wapń – 14 mg
  • Żelazo – 2,43 mg
  • Magnez – 32 mg
  • Fosfor – 113 mg
  • Potas – 356 mg
  • Sód – 20 mg
  • Cynk – 1,10 mg

Orzech kokosowy – otwieranie

Otwieranie kokosa może przysporzyć wielu kłopotów, ale nie musi! Jeśli wiesz, jak to zrobić, wówczas otworzysz go w dosłownie minutę. Otóż w kokosie znajdują się trzy wgłębienia. Odnajdź to, które jest łatwe do przebicia, a następnie zrób w nim dziurkę. Do tego celu możesz użyć cienkiego, ostrego nożyka lub korkociągu. Gdy uda Ci się go przebić, przez dziurkę wylej z niego całą wodę kokosową, którą możesz po prostu wypić lub użyć jej do przygotowania zupy czy owocowego koktajlu.

Następnie przytrzymaj orzech kokosowy i uderz w niego kilka razy po obwodzie. Możesz zrobić to przy pomocy drewnianej szpatułki czy tłuczka do mięsa. Orzech z czasem powinien zacząć pękać. Jeśli nie pęknie w całości, możesz w szczelinę powstałą w orzechu delikatnie wsunąć nóż i próbować go rozdzielić, delikatnie nim poruszając.

Natomiast w jaki sposób oddzielić miąższ orzecha kokosowego od jego skorupy? To naprawdę łatwe! Użyj noża i z jego pomocą lekko podważaj skorupę. W ten sposób miąższ doskonale się od niej oddzieli. Na koniec obierz miąższ z resztek brązowej skórki. Gotowe!

Co można zrobić z orzecha kokosowego?

Z orzechów kokosowych można pozyskać mnóstwo wspaniałych produktów o wielu zastosowaniach. Są to m.in.:

  • mleko kokosowe – popularne przede wszystkim w kuchni tajskiej, może być dodatkiem do rozmaitych dań, np. curry czy zupy orzechowej,
  • wiórki kokosowe – to produkt o bardzo wielu zastosowaniach, który możesz potraktować jako dodatek do owsianki czy koktajlu, a także użyć go do przygotowania pysznego deseru, np. kokosanek,
  • woda kokosowa – naturalny izotonik, który świetnie smakuje solo, a także jako dodatek do shake’a czy smoothie,
  • napój kokosowy – stanowi świetny zamiennik mleka krowiego,
  • olej kokosowy – ma mnóstwo zastosowań w kuchni, jak również w kosmetyce,
  • cukier kokosowy – naturalna substancja słodząca, która stanowi zdrowszy zamiennik dla cukru białego,
  • masło kokosowe – pyszny dodatek do dań, deserów oraz przekąsek, który znakomicie smakuje w połączeniu z innymi orzechami, np. w formie masła orzechowego z nerkowców i kokosa.