Dobrodziejstwo orzechów kokosowych – właściwości, kalorie
Orzechy kokosowe to doskonały składnik zdrowej diety. Zawierają mnóstwo wartości odżywczych, które wzmacniają organizm i wpływają z korzyścią na zdrowie. Co więcej, z orzechów kokosowych można pozyskać wiele wspaniałych produktów o szerokim zastosowaniu. Poznaj dobrodziejstwo orzechów kokosowych i dowiedz się, jakie są ich najcenniejsze właściwości. Zapraszamy do lektury!
Spis treści:
- Kilka słów o orzechach kokosowych
- Właściwości orzechów kokosowych
- Orzechy kokosowe – wartości odżywcze
- Orzech kokosowy – otwieranie
- Co można zrobić z orzecha kokosowego?
- Orzechy kokosowe – czy przyspieszają metabolizm?
- Woda z kokosowych orzechów – jak wpływa na organizm?
- Czy orzechy kokosowe budują odporność?
- Regularne spożywanie orzechów kokosowych to sposób na dobre samopoczucie
- Jakie zastosowanie orzechy kokosowe znajdują w kuchni?
Kilka słów o orzechach kokosowych
Orzechy kokosowe są to owoce palmy kokosowej, która pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub rejonu Wielkiej Rafy Koralowej. Obecnie jest gatunkiem rozpowszechnionym w całej strefie podzwrotnikowej. Uprawiana jest głównie wzdłuż wybrzeży, ponieważ do rozwoju potrzebuje piaszczystych plaż morskich, dużo światła i mocnych systematycznych opadów. Nie toleruje zaś mrozu. Palmy kokosowe najczęściej dorastają do ok. 30 metrów. Miąższ orzechów kokosowych jest bardzo mięsisty, a wnętrze wypełnione jest wodą kokosową. Najwięcej wartości odżywczych zawierają młodsze orzechy kokosowe. Dojrzałe kokosy potrafią ważyć od 2 do nawet 4 kilogramów.
Właściwości orzechów kokosowych
- Mają niski indeks glikemiczny, dlatego stanowią dobre urozmaicenie diety osób chorujących na cukrzycę oraz insulinooporność.
- Zawierają dobroczynne fitosterole, czyli roślinne odpowiedniki cholesterolu.
- Mają właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe oraz przeciwgrzybicze.
- Za sprawą zawartych w nim witamin C i E, wzmacniają odporność organizmu.
- Zapobiegają chorobom wątroby i osteoporozie.
- Mają korzystny wpływ na neurony, dlatego poleca się je w profilaktyce choroby Alzheimera.
- W ich składzie znajdują się witaminy z grupy B, które stymulują układ nerwowy do prawidłowego funkcjonowania. Pomagają one redukować stres, a także napięcie nerwowe. Korzystnie działają na stan umysłu. Poprawiają koncentracja oraz pamięć.
- Wpływają korzystnie na perystaltykę jelit i procesy trawienia.
- Występujący w orzechach kokosowych błonnik wpływa pozytywnie na układ trawienny, zapobiega zaparciom, poprawia funkcjonowanie jelit i usuwa zbędne substancje, będące efektem trawienia.
- Zawarte w orzechach kokosowych tłuszcze nasycone są spalane szybciej niż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.
- Zawierają witaminę C, która jest antyoksydantem, niwelującym wolne rodniki.
- Ze względu na wysoką zawartość potasu są dobre dla osób chorujących na nadciśnienie.
Orzechy kokosowe – wartości odżywcze
Wartości odżywcze orzechów kokosowych (w 100 g):
- Wartość energetyczna – 354 kcal
- Białko ogółem – 3,33 g
- Tłuszcz – 33,49 g
- Węglowodany – 15,23 g (w tym cukry proste 6,23 g)
- Błonnik – 9,0 g
Witaminy:
- Witamina C – 3,3 mg
- Tiamina – 0,066 mg
- Ryboflawina – 0,020 mg
- Niacyna – 0,540 mg
- Witamina B6 – 0,054 mg
- Kwas foliowy – 26 µg
- Witamina E – 0,24 mg
- Witamina K – 0,2 µg
Minerały:
- Wapń – 14 mg
- Żelazo – 2,43 mg
- Magnez – 32 mg
- Fosfor – 113 mg
- Potas – 356 mg
- Sód – 20 mg
- Cynk – 1,10 mg
Orzech kokosowy – otwieranie
Otwieranie kokosa może przysporzyć wielu kłopotów, ale nie musi! Jeśli wiesz, jak to zrobić, wówczas otworzysz go w dosłownie minutę. Otóż w kokosie znajdują się trzy wgłębienia. Odnajdź to, które jest łatwe do przebicia, a następnie zrób w nim dziurkę. Do tego celu możesz użyć cienkiego, ostrego nożyka lub korkociągu. Gdy uda Ci się go przebić, przez dziurkę wylej z niego całą wodę kokosową, którą możesz po prostu wypić lub użyć jej do przygotowania zupy czy owocowego koktajlu.
Następnie przytrzymaj orzech kokosowy i uderz w niego kilka razy po obwodzie. Możesz zrobić to przy pomocy drewnianej szpatułki czy tłuczka do mięsa. Orzech z czasem powinien zacząć pękać. Jeśli nie pęknie w całości, możesz w szczelinę powstałą w orzechu delikatnie wsunąć nóż i próbować go rozdzielić, delikatnie nim poruszając.
Natomiast w jaki sposób oddzielić miąższ orzecha kokosowego od jego skorupy? To naprawdę łatwe! Użyj noża i z jego pomocą lekko podważaj skorupę. W ten sposób miąższ doskonale się od niej oddzieli. Na koniec obierz miąższ z resztek brązowej skórki. Gotowe!
Co można zrobić z orzecha kokosowego?
Z orzechów kokosowych można pozyskać mnóstwo wspaniałych produktów o wielu zastosowaniach. Są to m.in.:
- mleko kokosowe – popularne przede wszystkim w kuchni tajskiej, może być dodatkiem do rozmaitych dań, np. curry czy zupy orzechowej,
- wiórki kokosowe – to produkt o bardzo wielu zastosowaniach, który możesz potraktować jako dodatek do owsianki czy koktajlu, a także użyć go do przygotowania pysznego deseru, np. kokosanek,
- woda kokosowa – naturalny izotonik, który świetnie smakuje solo, a także jako dodatek do shake’a czy smoothie,
- napój kokosowy – stanowi świetny zamiennik mleka krowiego,
- olej kokosowy – ma mnóstwo zastosowań w kuchni, jak również w kosmetyce,
- cukier kokosowy – naturalna substancja słodząca, która stanowi zdrowszy zamiennik dla cukru białego,
- masło kokosowe – pyszny dodatek do dań, deserów oraz przekąsek, który znakomicie smakuje w połączeniu z innymi orzechami, np. w formie masła orzechowego z nerkowców i kokosa.
Orzechy kokosowe – czy przyspieszają metabolizm?
Regularne spożywanie orzechów kokosowych, a także pozyskiwanych z niego produktów przyspiesza metabolizm i ogranicza odkładanie się tkanki tłuszczowej. Miąższ kokosa zawiera bowiem nasycone kwasy tłuszczowe, czyli trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Ich cząsteczki są małe, przez co proces metabolizmu jest szybki i nie wymaga obecności enzymów biorących udział w metabolizmie innych tłuszczów. Dodatkowo orzechy kokosowe zawierają błonnik, który pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego, zapobiegając zaparciom i poprawiając funkcjonowanie jelit.
Woda z kokosowych orzechów – jak wpływa na organizm?
Jak wspominaliśmy, wnętrze orzecha kokosowego wypełnione jest wodą, która ma wiele cennych właściwości, dlatego po rozłupaniu orzecha, warto ją po prostu wypić lub zachować i przygotować na jej bazie domowy izotonik czy owocowe smoothie. Woda z kokosowych orzechów świetnie gasi pragnienie, a także dodaje mnóstwo energii. To wszystko dzięki obecności elektrolitów, takich jak potas, sód czy magnez, które sprawiają, że stanowi ona doskonale nawadniający i orzeźwiający napój.
Czy orzechy kokosowe budują odporność?
Orzechy kokosowe, ze względu na obecność w nich wielu witamin i minerałów, wzmacniają odporność organizmu. Szczególnie ważną rolę w tym procesie odgrywają witaminy C i E, które są silnymi przeciwutleniaczami, hamującymi rozwój stanów zapalnych w organizmie oraz wspierającymi układ immunologiczny.
Regularne spożywanie orzechów kokosowych to sposób na dobre samopoczucie
Orzechy kokosowe zawierają sporą dawkę witamin z grupy B, które stymulują układ nerwowy, wspierając w ten sposób jego prawidłowe funkcjonowanie. Dzięki temu, regularnie jedząc miąższ kokosa czy pozyskiwane z niego produkty, możesz zauważyć u siebie poprawę samopoczucia, redukcję napięcia nerwowego i mniejsze rozdrażnienie. Co więcej, orzechy kokosowe wspaniale działają na poprawę koncentracji oraz lepszą pamięć.
Jakie zastosowanie orzechy kokosowe znajdują w kuchni?
Miąższ kokosowy, który uzyskuje się po rozłupaniu i obraniu orzecha kokosowego, nadaje się od razu do zjedzenia. Jednak można go również wykorzystać do przygotowania rozmaitych potraw, a w szczególności deserów. Świeżo starty miąższ będzie idealnym składnikiem kokosanek czy kulek mocy, a także wspaniałą ozdobą tortów i ciast czy też smakowitym dodatkiem do sałatek owocowych, owsianek, gorącej czekolady lub lodów. Ponadto przygotowane z miąższu kokosowego mleczko posłuży Ci do stworzenia pysznych dań kuchni orientalnej, takich jak chociażby zupa tajska czy kurczak curry. Co więcej, kokos może być również składnikiem wielu słodkich drinków i orzeźwiających owocowych koktajli.
Natomiast mąka kokosowa, którą tworzy się z drobno zmielonego, wysuszonego i odtłuszczonego miąższu kokosa, może być używana m.in. do panierowania, zagęszczania sosów, a także do przygotowywania słodkich dań, takich jak gofry, naleśniki czy omlety. Sprawdzi się także do wypieków. Bazując na niej, możesz wykonać m.in. chleb, ciasteczka, muffinki czy babkę.