Szarlotka z kremem z nerkowców, moreli i berberysu.

Składniki

400 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
80 g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
40 g kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
1,5-2 kg jabłek Szara Reneta
2 łyżeczki mielonego cynamonu
cukier (ilość zależy od użytych jabłek)
100 g kremu z nerkowców z morelą i berberysem
1-2 łyżki mąki migdałowej
cukier puder do oprószenia
ulubione lody do podania

Przepis

Ciasto kruche: składniki zagnieć na jednolite ciasto. Podziel na dwie części. Owiń je w folię spożywczą, spłaszcz i schowaj do lodówki na minimum 60 minut. Po tym czasie jedną część rozwałkuj na papierze do pieczenia na wymiar blaszki (25×30 cm). Umieść w formie, ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 12-15 minut. Wyjmij, przestudź. Spód posyp mąką migdałową.

Nadzienie jabłkowe: jabłka obierz, zetrzyj na plasterki na mandolinie, wyłóż na podpieczony spód. Posyp cynamonem, cukrem oraz dodaj masło orzechowe. Całość wymieszaj łyżką lub dłonią już bezpośrednio w blaszce tak, by jabłka obtoczyły się w składnikach. 

Z drugiej części ciasta zrobić urywaj kawałeczki, spłaszczaj w palcach na okrągłe “ciasteczka”. Posypkę umieść na jabłkach. Piecz w 170 st.C przez 35-45 minut do ładnego zarumienienia. Podawaj na ciepło lub zimno, koniecznie z gałką ulubionych lodów. Smacznego!

Szarlotka z kremem z nerkowców, moreli i berberysu.

Dzień Matki to idealna okazja, żeby powiedzieć „dziękuję”… najlepiej domowym wypiekiem ?
Ta szarlotka to hołd dla klasyki, ale z delikatnym twistem – zamiast tradycyjnego masła orzechowego dodajemy nasz krem z nerkowców, moreli i berberysu.
Efekt? Jabłkowe nadzienie nabiera owocowej głębi, a całość jest kremowa, pachnąca i rozkosznie domowa.
Upiecz ją Mamie, razem z Mamą… albo po prostu z miłości – bo każdy kawałek smakuje jak przytulenie.