20 porcji / 417 kcal

Biszkopt z masłem orzechowym

Składniki

7 jajek
250 g cukru
315 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml czarnej herbaty
500 g mascarpone
250 ml śmietanki 30%
170 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
300 g masła orzechowego
200 g dżemu
posiekane orzechy do dekoracji

Przepis

Rozpocznij od przygotowania biszkoptu. W tym celu wyjmij z lodówki jajka, by ogrzały się do temperatury pokojowej. By przyspieszyć ten proces, możesz je też potrzymać kilka minut w ciepłej wodzie. Następnie oddziel żółtka od białek. Teraz przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia do osobnej miski. Ubij białka do momentu, aż będą sztywne, a następnie stopniowo zacznij dodawać do nich cukier, cały czas ubijając. Ucieraj białka z cukrem do momentu, aż składniki dobrze się połączą, a piana będzie perfekcyjnie gładka i sztywna. Teraz – nie przerywając pracy miksera – dodawaj żółtka jedno po drugim. Gdy cała masa będzie jednolita, dodaj przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Rób to stopniowo. Mikser powinien pracować przy tym na niższych obrotach, by nie zaburzył puszystej konsystencji ciasta. Gdy skończysz, nagrzej piekarnik do 170°C, wyłóż dno tortownicy (o średnicy 26 cm) papierem do pieczenia, a następnie ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika. Ciasto powinno się piec przez około 35 minut. Warto po tym czasie sprawdzić przy pomocy patyczka, czy ciasto się upiekło. Jeśli patyczek będzie suchy, można wyjąć je z piekarnika. Jeśli nie, włóż ciasto z powrotem do piekarnika na jeszcze kilka minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, odstaw na blat i odczekaj, aż całkowicie ostygnie.

Biszkopt z mascarpone i masłem orzechowym

W międzyczasie przygotuj krem orzechowy. Do przygotowania tego przepisu możesz użyć swojej ulubionej pasty z orzechów. My ze swojej strony polecamy trzy opcje. Pierwsza to masło makadamia o bardzo delikatnym, lekko słodkawym smaku, który świetnie skomponuje się ze smakiem mascarpone. Druga opcja to masło pistacjowe. Jego konsystencja jest niezwykle delikatna, a charakterystyczny smak sprawi, że ciasto będzie smakowało wyjątkowo. Trzeci opcja to natomiast masło migdałowe o wyrazistym, ale nie dominującym smaku, który idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju ciastami.

By przygotować krem, do miski przełóż zimne mascarpone, dodaj zimną śmietankę, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Ubijaj do momentu, aż krem będzie gładki i puszysty. Następnie dodaj masło orzechowe i ponownie zmiksuj. Zaparz także mocną czarną herbatę, a gdy biszkopt ostygnie, przekrój go poziomo na 3 równe części. Dolny blat nasącz 1/3 herbaty i przełóż dżemem. Ponieważ ciasto za sprawą kremu z masła orzechowego i mascarpone będzie dosyć słodkie, dla przełamania smaku wybierz kwaśny dżem, np. porzeczkowy czy śliwkowy. Na dżemie rozsmaruj 1/3 kremu orzechowego i ułóż drugi blat. Teraz powtórz cały proces. Na wierzchu ułóż trzeci blat, skrop go herbatą, a pozostałą masą orzechową posmaruj wierz biszkoptu oraz boki. Na koniec udekoruj ciasto posiekanymi orzechami i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

5/5 - (1 vote)