4 porcje / 180 kcal porcja

Lody bananowe z masłem orzechowym

Składniki

3 banany
1/4 szklanki mleka kokosowego
1/4 szklanki gładkiego masła orzechowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka miodu lub syropu klonowego

Przepis

  1. Włóż zamrożone plastry bananów do blendera lub robota kuchennego. Dodaj mleko kokosowe, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj składniki, aż uzyskasz konsystencję kremowych lodów.
  2. Jeśli chcesz, by były nieco słodsze, dodaj do nich odrobinę miodu lub syropu klonowego i ponownie zmiksuj.
  3. Przełóż lody do miski i podaj od razu lub schłodź w zamrażarce przed zaserwowaniem.

Z tego przepisu otrzymasz 4 porcje lodów bananowych z masłem orzechowym.

Lody bananowe z masłem z orzechów

Lody bananowe z masłem orzechowym to pyszny, zdrowy i prosty w przygotowaniu deser, który może być świetnym zamiennikiem dla tradycyjnych lodów mlecznych. W tym przepisie będziesz korzystać jedynie z naturalnych składników, dzięki czemu nie musisz martwić się o sztuczne dodatki, barwniki czy konserwanty.

Lody z bananów i masła orzechowego – doskonały duet smaków

Banany to idealna baza dla lodów, ponieważ po zamrożeniu nabierają cudownie kremowej konsystencji, a także dodają naturalnej słodyczy. Kombinacja bananów i masła orzechowego tworzy idealny duet smakowy, który jest przepyszny, a przy tym dostarcza cennych składników odżywczych. Masło orzechowe to bogate źródło białka, zdrowych tłuszczów oraz witamin i minerałów, takich jak magnez, cynk czy witamina E. Banany są zaś wspaniałym źródłem potasu, a oprócz tego zawierają również witaminę C i B6, przeciwutleniacze oraz błonnik.

Lody z mrożonych bananów i masła orzechowego – prosty i szybki przepis

Przygotowanie tych lodów jest niezwykle proste i zajmuje tylko kilka minut. By nie musieć dodatkowo czekać przez dwie godziny, aż banany się zamrożą, przygotuj większą porcję owoców i wrzuć je do zamrażarki na przyszłość. Dzięki temu, gdy tylko najdzie Cię ochota na lody z mrożonych bananów i masła orzechowego, po prostu wyjmiesz owoce z zamrażarki i w dosłownie 10 minut przygotujesz ten wspaniały deser!

Pasta pistacjowa lub masło migdałowe dla dodatkowego smaku

Zamiast klasycznego masła z orzechów arachidowych, możesz dodać do lodów pastę pistacjową lub masło migdałowe. Lody z pastą pistacjową to świetne połączenie, które – choć jest całkiem niestandardowe – smakuje naprawdę cudownie, a przy tym pięknie wygląda. Natomiast lody z masłem migdałowym mają bardzo delikatny, a nawet lekko słodki smak, który z pewnością przypadnie do gustu szczególnie maluchom.

Lody z masłem orzechowym i bananem to świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów mlecznych. Są one zdrowe, naturalne i prostsze w przygotowaniu niż myślisz!