10 porcji / 349 kcal

Lody z pastą pistacjową

Składniki

350 g pasty pistacjowej
400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
200 ml mleka 3,2 %
5 łyżek cukru lub innego słodzidła

Przepis

Pastę pistacjową umieść w rondelku i dolej do niej mleko oraz dodaj cukier lub inne słodzidło (erytrytol, miód, syrop z agawy itd.). Zagotuj całość, cały czas mieszając, a następnie pozostaw na około pięć minut na małej mocy palnika. Zdejmij rondelek z palnika i pozostaw masę do przestudzenia, a gdy będzie miała temperaturę pokojową, włóż ją do lodówki, by dobrze się schłodziła.

Bardzo zimną śmietankę kremówkę (przed ubijaniem możesz włożyć ją na około 20 minut do zamrażalnika) przełóż do wysokiego naczynia i ubij na najwyższych obrotach na gęsty, puszysty krem. Pamiętaj, by nie ubijać śmietanki zbyt długo, ponieważ zacznie się ona warzyć. Wówczas rozwarstwi się na maślankę oraz masło i nie będzie już do odratowania. Kiedy bita śmietana będzie gotowa, wyjmij z lodówki schłodzoną masę orzechową i dodaj do niej ubitą śmietankę, a następnie delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.

Gotową masę przełóż do naczynia, w którym będzie ona mrożona. Może być to zarówno plastikowy pojemnik, naczynie żaroodporne, metalowa miska czy forma do ciasta. Następnie włóż ją do zamrażalnika, gdzie powinny spędzić minimum pięć godzin. Po tym czasie lody są gotowe do podania. Jeśli jednak zamierzasz zjeść je później, wyjmij lody, zostaw na kilka minut na blacie w kuchni, a gdy lekko zmiękną, dokładnie je wymieszaj i wstaw z powrotem do zamrażalnika. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że lody nie zrobią się twarde i wręcz niemożliwe do nałożenia.

Lody pistacjowe – prosty przepis na wakacyjny deser

Lody pistacjowe mają smak lata, ciepła, wakacji oraz relaksu. Przygotuj domowe lody z kremem pistacjowym i poczuj się jak na słonecznej Sycylii! Są naprawdę proste w przygotowaniu, a przy tym obłędnie pyszne. Do ich wykonania będziesz potrzebować zaledwie czterech składników. Zwróć więc uwagę na to, by były dobrej jakości. Wybierając masło pistacjowe, koniecznie sprawdź jego skład. Ważne, by zawierało 100% pistacji – bez żadnych dodatków słodzących oraz konserwujących, a także bez oleju palmowego. Dzięki temu smak Twoich lodów będzie wyrazisty i pełny, a zapach wyjątkowo aromatyczny. Co więcej, jeśli zależy Ci na tym, by ograniczyć zawartość węglowodanów w lodach, zamiast cukru wybierz jego zamiennik, np. erytrytol (który ma 0 kalorii) lub ksylitol (zawiera o 40% mniej kalorii niż cukier). Dobrą alternatywą może być także syrop klonowy, którego indeks glikemiczny jest niższy w porównaniu do białego cukru i wynosi 65.