3 porcje / 986 kcal

Krem z nerkowców i bananów

Składniki

400 g masła z nerkowców
2 banany
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
125 ml mleka

Przepis

Do miski lub kielicha blendera dodaj masło z nerkowców, pokrojone banany, kakao, cukier oraz mleko, a następnie dokładnie zmiksuj. Tak przygotowany krem jest gotowy do podania. Możesz go jednak najpierw schłodzić, by nabrał nieco gęstszej i zwartej konsystencji. Podawaj go solo lub z dodatkami. Ciekawie prezentuje się z płatkami migdałów, pestkami dyni i pestkami słonecznika. Możesz podać go także z posiekaną czekoladą lub syropem karmelowym. Natomiast, jeśli chcesz zaserwować go w wersji letniej, będzie znakomicie komponował się z mrożonymi owocami, np. z malinami czy mango.

Krem z nerkowców i bananów – pyszny deser w wersji wegańskiej

Ten pyszny krem z nerkowców i bananów możesz zweganizować w naprawdę prosty sposób. Wystarczy tylko zmiana jednego składnika. W przepisie zastosowaliśmy bowiem mleko krowie, które z powodzeniem możesz zastąpić napojem roślinnym. Dobrze sprawdzą się tu wszelkie napoje orzechowe, np. z nerkowców, migdałów czy z orzechów laskowych, ale równie dobrym pomysłem jest zmiana mleka krowiego na napój sojowy, owsiany czy ryżowy, które są znacznie łatwiej dostępne – znajdziesz je bowiem w niemal każdym sklepie. Nie polecamy jednak zastępować mleka wodą, ponieważ spłyci ona smak kremu i sprawi, że będzie bardzo mdły.

Krem z nerkowców – idealny dodatek do deserów i nie tylko

Pasta z nerkowców to nie tylko zdrowy, ale również przepyszny dodatek do rozmaitych deserów! Stanowi znakomity dodatek do kremów do tortów, babeczek, ciasteczek czy ciast. Jest także idealnym dopełnieniem słodkiego śniadania. Pasuje do owsianek, jaglanek, pankejków czy naleśników. Krem z nerkowców zjesz również z owocami oraz herbatnikami. Jeśli lubisz domowe desery i słodkie przekąski, w Twojej kuchni nie może zabraknąć pysznego masła z nerkowców!