10 porcji / 170 kcal porcja

Ciasto z masłem z nerkowców

Składniki

½ dyni hokkaido
1 szklanka mąki orkiszowej
5 łyżek mąki gryczanej
4 łyżki mąki ryżowej
2 jajka
2 banany
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
2 łyżki cukru
100 g masła z nerkowców
10 g kakao
50 g jeżyn

Przepis

Połówkę dyni hokkaido dokładnie umyj oraz pokrój w kostkę (nie musisz jej obierać). Następnie ugotuj ją, zmiksuj przy pomocy blendera na gładką konsystencję i pozostaw do ostygnięcia. Teraz przesiej do miski wszystkie trzy mąki, dorzuć jajka i rozgniecione widelcem banany, wlej sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, dodaj 2 łyżki cukru (lub erytrytolu) oraz 50 gramów kremu z nerkowców i zmiksuj wszystko na gładką masę. Następnie dodaj mus z dyni i ponownie wszystko zmiksuj do połączenia składników. Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm. Uprzednio wyłóż jej spód papierem do pieczenia, a boki wysmaruj tłuszczem (olejem kokosowym, olejem rzepakowym lub masłem). Ciasto z masłem z nerkowców piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół). Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia (po około 5 minutach wyjmij je z formy). Przed podaniem posmaruj je pozostałą pastą z nerkowców, oprósz kakao i udekoruj jeżynami.

Ciasto z masłem z nerkowców – pyszny i sycący deser na zimowe wieczory

W tym przepisie rolę główną bez wątpienia odgrywa dynia. Odmiana hokkaido jest niezwykle aromatyczna i świetnie nadaje się do wykorzystania w kuchni. Choć zazwyczaj sięgamy po nią, gdy mamy ochotę na zupę dyniową, to do przygotowania ciasta z masłem z nerkowców również sprawdzi się doskonale. Jej łagodny smak znakomicie pasuje do tego deseru. Szczególnie, gdy połączy się ją z masłem z orzechów nerkowca, które także jest subtelne w smaku, a jego konsystencja zachwyca swoją delikatnością. Wspaniałym dopełnieniem tego deseru jest sok z pomarańczy, który podkręca smak ciasta z masłem z nerkowców i sprawia, że jest ono jeszcze bardziej aromatyczne.

Postaw na jakościowe składniki do swojego ciasta!

Jeśli planujesz zrobić ciasto z masłem z nerkowców, pastę orzechową możesz przygotować samodzielnie lub sięgnąć po gotowy produkt. Pamiętaj jednak, by wybrać takie masło orzechowe, które wyróżnia się dobrym składem. Co to oznacza? Otóż chodzi o to, że w składzie dobrego masła z nerkowców powinny znaleźć się wyłącznie zmielone orzechy nerkowca. Nie potrzeba żadnych dodatków, by poprawić jego smak czy konsystencję. Jeśli sięgając po masło z nerkowców dostrzeżesz w składzie jakiekolwiek konserwanty, cukier czy olej palmowy, odłóż ten produkt i sięgnij po coś lepszego dla Twojego zdrowia.

Masło z nerkowców to nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy produkt, który warto włączyć do swojej diety. Zawiera dużo białka, co jest dobrą wiadomością dla wegan i wegetarian. Jest także polecane cukrzykom, ponieważ pobudza proces wchłaniania glukozy. Masło z nerkowca to również produkt bogaty w przeciwutleniacze o działaniu przeciwnowotworowym, jak i cenne źródło zdrowych tłuszczy. Zawiera mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają podnoszeniu się poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów.