12 porcji / 170 kcal

Pączki z masłem orzechowym

Składniki

150 g mąki tortowej
150 g mąki pełnoziarnistej
25 g drożdży (1/4 opakowania)
½ szklanki ciepłego mleka 0,5% tłuszczu
1 jajko
2 łyżki ksylitolu lub miodu (wersja bardziej kaloryczna)
½ łyżeczka cukru na zaczyn
100 g masła z pieczonych migdałów MASLOVE
Wiórki kokosowe do dekoracji (opcjonalnie)

Przepis

Bierzemy dużą miskę, do której wrzucamy pokruszone drożdże, pół łyżeczki cukru oraz łyżkę ciepłego mleka. Wszystko rozrabiamy widelcem, aż powstanie zaczyn na pączki. Odkładamy miskę w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, aby drożdże nam nieco podrosły. Po 15 minutach dodajemy jajko i ucieramy masę mikserem na gładko. Następnie dodajemy dwie łyżki miodu lub ksylitolu (jeśli pączki mają być dietetyczne). Gotową masę zagniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Po około 50 minutach ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy. W tym czasie przygotowujemy też blachę i papier do pieczenia. Rozwałkowany placek powinien mieć około 1 cm grubości. Teraz przychodzi czas na wykrawanie. Do tego celu posłużyć może kubek, szklanka lub filiżanka. Krawędzią wycinamy koła w cieście, a na ich środek nakładamy po łyżeczce masła orzechowego, np. masła migdałowego. Kółka składamy na pół i sklejamy brzegi, po czym formujemy w dłoniach kule.

Tak przygotowane pączki z masłem orzechowym układamy na papierze do pieczenia, pamiętając aby zachować pewną odległość między nimi. Zapobiegnie to ich sklejeniu ze sobą. Ponownie odstawiamy blachę z pączkami do wyrośnięcia, wcześniej przykrywając je kolejną warstwą papieru do pieczenia. Tym razem pączki powinny rosnąc ok. 45 minut. Po tym czasie smarujemy je resztą ciepłego mleka. Kiedy ciasto już wyrośnie, wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego na ok. 190°C i pieczemy ok. 18 minut. Kiedy pączki z masłem orzechowym już się upieką, możemy pokryć je warstwą masła orzechowego i oprószyć wiórkami kokosowymi.

Dlaczego pączki fit są dobrą opcją?

Powyższy przepis na pączki z masłem orzechowym jest wersją do pieczenia. Tradycyjne pączki smaży się w głębokim tłuszczu, przez który są tak kaloryczne. Zamiana smażenie na beztłuszczowe pieczenie nie odbierze im smaku, za to znacznie odchudzi. Dzięki temu zachowamy smak tradycyjnych pączków, ale nie przesadzimy z kaloriami. To bardzo dobra opcja do osób, które dbają o swoją sylwetkę, lecz nie chcą rezygnować z pączkowych przyjemności na Tłusty Czwartek. Smacznego!