Wielkanocna babka z masłem orzechowym
Składniki
Przepis
-
Masło, cukier oraz cukier wanilinowy (lub ekstrakt z wanilii) umieść w misce i dokładnie utrzyj za pomocą miksera, aż powstanie puszysta masa (ok. 5 minut).
-
Następnie, ciągle miksując, dodawaj po jednym jajku, wodę i masło orzechowe.
-
Teraz przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i miksuj do połączenia wszystkich składników.
-
Na koniec wsyp posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj wszystko za pomocą łyżki.
-
Formę o średnicy ok. 30 cm dokładnie natłuść, a następnie oprósz mąką i przelej do niej gotową masę.
-
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz babkę przez ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).
-
Po wyjęciu babki z piekarnika przestudź ją w formie (przez ok. 20 minut), następnie wyłóż na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
-
Przestudzoną babkę możesz dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Babka orzechowa – niebanalny pomysł na ciasto wielkanocne
Babka to ciasto, które jednoznacznie kojarzymy z Wielkanocą. Gości na naszych stołach podczas świątecznego śniadania i jest jednym z najchętniej przygotowywanych smakołyków, zaraz obok mazurka czy sernika. Co powiesz jednak na wariację na temat tego klasyka? Wielkanocna babka z masłem orzechowym będzie bez wątpienia ciekawym urozmaiceniem dla świątecznych potraw. To mięciutkie, a do tego bardzo delikatne i puszyste ciasto będzie idealne do kawy, herbaty lub szklanki ciepłego mleka.
Dodatek masła orzechowego sprawia, że babka nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Może to być dowolna pasta orzechowa, np. pasta pistacjowa czy masło z orzechów laskowych – wybierz to, co najbardziej lubisz. Odrobina orzechów doda natomiast ciastu chrupkości. To naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które zawsze się udaje. A do tego będzie zaskoczeniem dla wszystkich gości!