8 porcji / 475 kcal

Mazurek z masłem orzechowym

Składniki

250 g mąki pszennej (1 szklanka)
100 g zimnego, miękkiego masła (1/2 kostki)
50 g cukru pudru
1 jajko
spora szczypta soli
200g opakowania pasty z orzechów crunchy
1/2 opakowania schłodzonego serka mascarpone
Czekoladowe jajka do dekoracji lub inne słodkie ozdoby

Przepis

Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder, które mieszamy. Dodajemy posiekane masło. W środku robimy wgłębienie, w które szybko wbijamy jajko. Całość energicznie zagniatamy, aż składniki się połączą, a masa stanie się jednolita i plastyczna. Ciasto na mazurek z masłem orzechowym trzeba teraz rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną formę do tarty, ewentualnie zwykłą prostokątną formę do ciasta. Pamiętajmy przy tym, aby zostawić w miarę grube brzegi, dzięki czemu nasz mazurek wielkanocny będzie atrakcyjniej wyglądał.

Tak wyłożony spód nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki na 2 godziny do schłodzenia. Po dwóch godzinach pora na pieczenie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C i wstawiamy ciasto na około pół godziny aż się zarumieni. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Teraz pora na masę do mazurka. Do jej przygotowania najlepsze będzie masło orzechowe crunchy, czyli takie z kawałkami orzechów. Możemy także wykorzystać extra zmielone masło orzechowe zdrowe, które da nam idealnie gładką masę. Zaczynamy od ubicia schłodzonego serka mascarpone, do którego powoli dodajemy masło orzechowe. Tak przygotowaną masę na mazurek z masłem orzechowym wylewamy na kruchy spód i równo rozprowadzamy po wierzchni. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu mazurek dekorujemy jajkami z czekolady lub innymi dekoracjami, np. możemy zrobić wzory z lukru lub roztopionej czekolady i posypać wszystko orzechami. I to tyle – mazurek wielkanocny z masłem orzechowym gotowy!

Mazurek wielkanocny z masłem orzechowym. Pomysł na pyszne Święta

Pieczenie ciast jest w Polsce nieodłącznym element świątecznej tradycji. Nie inaczej jest podczas Świąt Wielkanocnych, których symbolem jest mazurek. Aby jednak zaskoczyć rodzinę przy stole, warto podejść do tradycyjnego przepisu bardziej kreatywnie. Np. przyrządzając mazurek z masłem orzechowym.

Mazurek wielkanocny to klasyczny przysmak kuchni polskiej, który nieodłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Co ciekawe, mazurek najprawdopodobniej przywędrował do nas z Turcji, na skutek ożywionych kontaktów w XVII wieku. Od tamtej pory na stałe zadomowił się w polskiej tradycji cukierniczej. Symbolizuje nagrodę dla wytrwałych, którzy dopełnili czterdziestodniowego postu i teraz w końcu mogą zasmakować w kulinarnych pysznościach.

Istnieją dziesiątki metod pieczenia mazurków, a każda gospodyni na pewno ma swój własny sprawdzony przepis. My oczywiście polecamy wykorzystanie zdrowych past z orzechów. Do przygotowania zarówno masy, jak i dekoracji możecie wykorzystać na przykład masło arachidowe niesolone lub masło solone, które zrównoważy słodki spód. Co istotne, jest to ciasto bardzo proste w przygotowaniu. Podstawą jest przeważnie kruchy spód, który smaruje się masą oraz ozdabia lukrem. Klasyczny mazurek wielkanocny wyglądem przypomina nieco piękny obraz, a prawdziwi mistrzowie cukiernictwa potrafią wyczarować na mazurkach niemałe dzieła sztuki.