437 kcal

Pieczone warzywa korzeniowe z sosem orzechowym

Składniki

2 marchewki
2 pietruszki
1 seler
olej
sól
płatki chilli
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki sambalu
sok z limonki
kolendra do posypania

Przepis

Warzywa kroimy w słupki i mieszamy w misce z dodatkiem oleju, soli i przypraw. Dokładnie wymieszane warzywa układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180-200 stopniach do zarumienienia. Warzywa powinny być lekko chrupiące.

W misce mieszamy masło orzechowe z miodem, sambalem i sokiem z limonki. Do tak przygotowanej bazy wlewamy powoli olej, do uzyskania jednolitego sosu o konsystencji gęstej śmietany.

Tak przygotowane warzywa możemy podawać jak frytki z sosem obok, lub jako kompletne danie na jednym talerzu. Nie żałujcie dużej ilości kolendry i jeśli lubicie sezam, również go użyjcie.

 

Warzywa z masłem orzechowym

Warzywa z masłem orzechowym to doskonały pomysł na przystawkę na zimno lub na gorąco. Będą idealną przekąską na domówce, a także wyśmienitym dodatkiem do wystawnego obiadu. Pasują do mięs i ryb, ale zadowolą również wegetarian, ponieważ smakują wyśmienicie także same. Podając pieczone warzywa z masłem orzechowym weganom pamiętajcie, aby miód naturalny zastąpić czymś innym, na przykład syropem klonowym.

Jeśli nie macie pomysłu na obiad, warzywa pieczone z masłem orzechowym sprawdzą się idealnie. To szybkie danie, które z łatwością przygotujecie nawet jeśli nie macie zbyt dużego doświadczenia w kuchni. Sos z dodatkiem masła orzechowego z pewnością zaskoczy domowników i będzie dla nich inspiracją do wykorzystania masła orzechowego nie tylko w słodkich, ale również w wytrawnych potrawach.

Zdradzimy Wam jeszcze ultraszybki sposób dla osób nie mających czasu na obieranie, krojenie i pieczenie warzyw. To danie możecie przygotować również w opcji warzywa na patelnię z masłem orzechowym. To wersja dla tych, którzy naprawdę chcą zaoszczędzić na czasie. Ale jeśli tylko znajdziecie chwilę, by przygotować tę potrawę ze świeżych warzyw to zdecydowanie polecamy tę opcję. Jesteśmy przekonani, że ta kompozycja przypadnie Wam do gustu i na stałe zagości w Waszej kuchni. Smacznego!