4 porcje / 521 kcal

Frytki z masłem orzechowym

Składniki

1 kg ziemniaków
125 g majonezu
40 g masła orzechowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczki soku z cytryny
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki pieprzu cayenne

Przepis

Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie słupki. Przepłucz je pod zimną wodą, najlepiej w sitku. Następnie odsącz je z nadmiaru wody i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop frytki ulubioną oliwą i oprósz ulubionymi przyprawami. Piecz w temperaturze 200 stopni (na termoobiegu) przez około pół godziny.

Gdy frytki będą w piekarniku, do dużej miski dodaj pastę orzechową, majonez i miód, a następnie dobrze wymieszaj. Rozrzedź sos sokiem z cytryny i wymieszaj z papryką oraz pieprzem cayenne. Dla uzyskania optymalnego smaku odstaw sos do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem. Przechowuj dip w przykrytym pojemniku w lodówce do tygodnia. Jeśli masz ochotę, możesz również użyć innych przypraw, takich jak kolendra, kminek, a nawet czosnek w proszku, aby urozmaicić smak swojego sosu.

Frytki z masłem orzechowym – przysmak Holendrów

Holendrzy są znani w Europie jako ci, którzy naprawdę lubią masło orzechowe. Nazywają je pindakaas, ponieważ tam słowo „masło” zarezerwowane jest wyłącznie dla masła. Tak więc masło orzechowe zaczęto w Holandii nazywać serem orzechowym. A przedstawiony w naszym przepisie sos orzechowy to przepyszny sposób na delektowanie się frytkami, który uwielbiają mieszkańcy Holandii. To naprawdę łatwy do przygotowania dip, pasujący zarówno do frytek, jak i wszelkiego rodzaju przekąsek.

Jakie masło orzechowe do frytek?

Najlepszym wyborem do sosu będzie masło z orzechów ziemnych. Jego klasyczny smak idealnie skomponuje się z majonezem, miodem oraz przyprawami, tworząc wyrazistą kompozycję. Taki dip do frytek na pewno będzie nie lada zaskoczeniem, gdyż jego smak stanowczo odbiega od klasycznych sosów. Mimo tego idealnie pasuje do frytek – miliony Holendrów nie mogą się przecież mylić!

Frytki z masłem orzechowym – idealne na spotkanie ze znajomymi

Frytki z masłem orzechowym to przekąska, która, choć jest dosyć kaloryczna, świetnie sprawdzi się chociażby podczas spotkań ze znajomymi. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na tak treściwy smakołyk. Co więcej, choć mogłoby się wydawać, że 58 kcal w łyżeczce masła orzechowego to dużo, warto mieć na uwadze, że zawarte w nim tłuszcze to przede wszystkim zdrowe dla naszego organizmu wielonienasycone kwasy tłuszczowe.