4 porcje / 740 kcal

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich

Składniki

1 bakłażan
100 g masła z orzechów włoskich
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Przepis

Dokładnie umyj bakłażana, następnie przekrój go na dwie równe części i ponakłuwaj widelcem z obu stron (zarówno od strony miąższu, jak i skórki). Za pomocą pędzelka rozprowadź na nim cienką warstwę oliwy, ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do momentu, aż będzie miękki (ok. 30-40 minut). Gdy będzie już gotowy, wyjmij go z piekarnika i pozostaw, by nieco przestygł. Następnie wydrąż z niego miąższ i przełóż go do miski. Odczekaj, aż będzie całkowicie wystudzony i wówczas dodaj do niego masło orzechowe z orzechów włoskich oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a później dokładnie zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj i spróbuj, czy pasta nie potrzebuje jeszcze doprawienia. Gotowe!

Pasta z bakłażana z orzechami – prosty przepis na udany poranek

Pasta z bakłażana z orzechami włoskimi to doskonały przepis na śniadanie! Gwarantujemy, że to połączenie smaków Cię zachwyci. To najłatwiejsza w przygotowaniu pasta, która praktycznie robi się sama. A ile w niej składników odżywczych!

Bakłażan jest źródłem witaminy C, witaminy K, witamin z grupy B, potasu, miedzi, a także magnezu. Ponadto dostarcza organizmowi błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy (antocyjanów i nasuniny), jak również fitosteroli. Zawiera także cenne sole mineralne. Warto również dodać, że bakłażan może wykazywać działanie antynowotworowe, ponieważ wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Dodatkowo, za sprawą zawartości kwasu chlorogenowego, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także przyspiesza przemianę materii.

Z kolei masło z orzechów włoskich stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Dodatkowo zawiera cenne aminokwasy, witaminy z grupy B oraz minerały, w tym: potas, fosfor, magnez, cynk, mangan oraz jod.

Pasta z pieczonego bakłażana i orzechów – propozycje podania

Jak najlepiej smakuje pasta z pieczonego bakłażana i orzechów? Oczywiście podana na kromce świeżego, jeszcze ciepłego chleba z chrupiącą skórką, posypana posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką. Do tego soczyste pomidorki koktajlowe i gotowe. To naprawdę prosty, a jaki efektowny pomysł na śniadanie! Ale to nie jedyna propozycja podania tej pysznej pasty. Możesz bowiem wykorzystać ją również jako farsz do naleśników lub pierogów. Wówczas pasta z bakłażana z orzechami z dania śniadaniowego stanie się idealnym pomysłem na obiad czy kolację!