10 porcji / 132 kcal porcja

Pancakes z syropem klonowym

Składniki

200 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
150 ml maślanki
2 jajka
50 g masła
dodatki: syrop klonowy, masło orzechowe, owoce

Przepis

Do miski przesiej mąkę, a następnie dodaj pozostałe suche składniki, czyli: cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli i wymieszaj. Teraz dodaj składniki płynne, czyli: maślankę, jajka oraz roztopione i przestudzone masło. Całość wymieszaj przy pomocy miksera na jednolitą, gładką masę.

Gotowe ciasto na pancakes odstaw na około 15 minut w temperaturze pokojowej, dzięki czemu uzyska ono idealną konsystencję.

Po upływie tego czasu dobrze rozgrzej patelnię. Dzięki temu, że do pancakes zostało dodane masło, nie musisz dodawać tłuszczu na patelnię – placuszki nie będą do niej przywierać. Na gorącą patelnię nakładaj porcje ciasta (3 duże łyżki na jedną porcję). Smaż pancakes do momentu, aż na ich powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Wówczas przewróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 30 sekund.

Gotowe pancakes podawaj w towarzystwie masła orzechowego, syropu klonowego oraz owoców, np. malin, borówek, truskawek czy bananów.

Pancakes z syropem klonowym – wskazówki dotyczące smażenia

Jak wspominaliśmy w przepisie, do smażenia pancakes nie musisz używać dodatkowego tłuszczu. Wystarczy ten, który został dodany do placuszków. Dzięki temu nie będą one przywierały do patelni. Dodatkowo polecamy smażenie ich na patelni teflonowej lub takiej ze specjalną powłoką chroniącą przed przywieraniem. Będziesz mieć wtedy stuprocentową pewność, że Twoje pancakes na pewno się udadzą! Jeśli zaś będziesz używać patelni żeliwnej lub stalowej czy też takiej z inną powłoką, na wszelki wypadek posmaruj ją cienką warstwą tłuszczu – może to być zarówno masło, jak i olej.

Co ważne, pancakes powinny być smażone na bardzo dobrze rozgrzanej patelni. Dzięki temu ładnie wyrosną i będą puszyste w środku. Pamiętaj też o tym, by w trakcie smażenia kontrolować temperaturę i w razie potrzeby zwiększaj ją lub zmniejszaj. Już po pierwszych pancakes zobaczysz, czy jest odpowiednia. Jeśli będą się za długo smażyły – odrobinę zwiększ temperaturę, natomiast w przypadku, gdy zaczną się przypalać, a będą nadal surowe w środku – zmniejsz temperaturę smażenia. Dzięki temu Twoje pancakes z masłem orzechowym, syropem klonowym i owocami będą idealnie wyrośnięte!

Amerykańskie pancakes – z czym smakują najlepiej?

Pancakes to klasyczne amerykańskie śniadanie, które tradycyjnie jedzone jest z masłem oraz syropem klonowym. Powstaje jednak mnóstwo wariacji na temat tego dania i obecnie jedzone jest zarówno na słodko, jak i na słono! My polecamy spróbować ich w towarzystwie masła orzechowego bez cukru, syropu klonowego oraz świeżych, sezonowych owoców. Jest to idealne połączenie, które na pewno nie jest zbyt słodkie i doda Ci mnóstwo energii o poranku!

Najlepszym masłem orzechowym do pancakes będzie bez wątpienia klasyczna pasta z orzechów arachidowych, ale ciekawą alternatywą może okazać się także miazga migdałowa. Świetna opcja to również masło klonowe, czyli połączenie pasty z orzechów pekan z syropem klonowym!