1 porcja / 903 kcal

Kawa z masłem orzechowym i olejem kokosowym – idealna na zimę

Składniki

50 ml świeżo zaparzonej kawy
150 ml mleka
3 łyżeczki masła orzechowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka syropu klonowego
100 ml śmietanki kremówki (36%)
1 łyżka cukru pudru
Cynamon w proszku

Przepis

Zaparz kawę tak jak lubisz, a następnie przelej ją do rondelka, dodaj mleko, masło orzechowe, olej kokosowy, syrop klonowy oraz 1/3 łyżeczki cynamonu. Podgrzej zawartość rondelka, od czasu do czasu mieszając – tak, by masło orzechowe dobrze się rozpuściło. Gotową rozgrzewającą kawa z masłem orzechowym przelej do wysokiej szklanki lub dużego kubka i przygotuj bitą śmietaną. W tym celu w szklanej lub metalowej misce ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Na koniec delikatnie przełóż ją na wierzch kawy i posyp cynamonem. Gotowe!

Rozgrzewająca kawa z masłem orzechowym i cynamonem

Masło orzechowe, cynamon i olej kokosowy to składniki, które doskonale się ze sobą komponują, ale czy wiesz, jak smakują z kawą? Jeśli nie, koniecznie wypróbuj ten przepis! Jest to idealna kawa zimowa, która rozgrzeje Cię po powrocie do domu z mroźnego podwórka, a także doda Ci energii o poranku. Gwarantujemy, że po jednym kubku będziesz mieć ochotę na więcej!

Kawa z masłem orzechowym – jakie masło orzechowe wybrać?

Kluczowym składnikiem tej pysznej i rozgrzewającej kawy jest bez wątpienia dobrej jakości masło orzechowe. To one bowiem nadaje napojowi głęboko orzechowy, rozkoszny smak. Dlaczego tak ważne jest, by był to produkt jakościowy, a nie po prostu pierwszy z brzegu? Otóż na rynku znajdziesz mnóstwo rozmaitych maseł orzechowych, a te mają najróżniejsze składy. Prawda jest jednak taka, że najlepsza pasta z orzechów to taka, która zawiera po prostu 100% orzechów. Właśnie po tym poznasz wysokogatunkowy produkt. Dodatki w maśle orzechowym są naprawdę zbędne – przede wszystkim, jeśli chodzi o tłuszcz palmowy, cukier, konserwanty i inne tego typu „polepszacze”. Pasta z orzechów nie potrzebuje ich, by smakowała lepiej. Ona sama w sobie jest naprawdę pyszna!

Jeśli więc lubisz kawę, ale masz ochotę na małą odmianę od klasycznego espresso czy mlecznego cappuccino, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu! Pamiętaj, że możesz ją dowolnie dostosowywać do swoich upodobań. My najbardziej lubimy kawę z masłem migdałowym, które świetnie komponuje się z tym napojem, jednak równie dobrze możesz użyć klasycznej pasty arachidowej, masła laskowego czy kremu makadamia!