1 porcja / 342 kcal

Kawa z masłem migdałowym

Składniki

100 ml świeżo zaparzonej kawy
100 ml mleka
40 g masła migdałowego
20 g miodu lub syropu klonowego
½ łyżeczki cynamonu
bita śmietana

Przepis

Rozpocznij od zaparzenia kawy. Wybierz taką, jaką lubisz najbardziej! Mielona czy rozpuszczalna – nie ma to znaczenia. Następnie w rondelku podgrzej mleko z masłem migdałowym, miodem (lub syropem klonowym) oraz cynamonem. Gdy składniki się połączą, a mleko będzie ciepłe, przelej miksturę do kubka z kawą i rozkoszuj się pysznym smakiem rozgrzewającego napoju. Dla smaku można udekorować kawkę bitą śmietaną 🙂 Smacznego!

Rozgrzewająca kawa z masłem migdałowym

Jeśli szukasz idealnego napoju, który rozgrzeje Cię, pobudzi i zachwyci wyjątkowym smakiem, koniecznie wypróbuj nasz przepis na kawę z masłem orzechowym. Jest bardzo sycąca i pożywna, dlatego sięgnij po nią szczególnie zimą czy jesienią, gdy potrzebujesz solidnej dawki rozgrzewającego napoju.

Odżywcze właściwości masła migdałowego

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy. Nic dziwnego, w końcu tylko ona potrafi tak pobudzić do działania! Jeśli wzbogacisz ją masłem migdałowym, zyskasz także działanie odżywcze. Migdały posiadają bowiem wiele cennych witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu. Warto zacząć od tego, że zawarta w maśle migdałowym witamina E stanowi ochronę dla komórek mózgu oraz pobudza powstawanie nowych. Ponadto migdały zawierają L-karnitynę oraz ryboflawinę, czyli dwa składniki, które także wspierają utrzymanie zdrowia mózgu.

Co więcej, masło migdałowe wpływa również na obniżenie ciśnienia tętniczego oraz poprawę krążenia. Oprócz tego obniża poziom cholersterolu LDL i działa przeciwzakrzepowo. Migdały mają także niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ich zjedzenie powoduje niewielkie zmiany stężenia glukozy we krwi, przez co polecane są diabetykom oraz osobom cierpiącym na insulinooporność.

Jeśli lubisz pić kawę rano, na pewno ucieszy Cię fakt, że masło migdałowe pomaga utrzymać dobrą pamięć, a także poprawia koncentrację i czujność. Wpływa na to zawarta w migdałach fenyloalanina. Z kolei cynk poprawia sprawność intelektualną.

Masło migdałowe zawiera także:

  • białko – świetnie uzupełnia zapotrzebowanie na proteiny, szczególnie u osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej,

  • błonnik – utrzymuje prawidłowy proces przemiany materii,

  • fitosterole – mają działanie antynowotworowe,

  • magnez – ma działanie antystresowe,

  • miedź – naturalny budulec organizmu,

  • nienasycone kwasy tłuszczowe – poprawiają pracę tkanki mózgowej i układu sercowo-naczyniowego,

  • żelazo – doskonale wpływa na układ nerwowy.