Kawa z masłem orzechowym
Składniki
Przepis
Przed rozpoczęciem robienia kawy, należy przygotować mały rondelek oraz dwie wysokie szklanki. Pierwszym składnikiem którego użyjemy jest mleko. Warto zdecydować się na napój roślinny lub mleko krowie o niższej zawartości tłuszczu – 0,5% lub 1,5%. Masło orzechowe i tak jest już tłuste, więc nie warto dodawać do kawy niepotrzebnych kalorii.
Syrop klonowy lub miód powinien być dodawany stopniowo wedle uznania. Osoby uwielbiające słodkości mogą dodać więcej słodziła. Natomiast te osoby, które nie przepadają za słodyczą, mogą kompletnie pominąć ten składnik.
Następnie należy zaparzyć kawę. Możemy użyć taką jaką najbardziej lubimy – rozpuszczalną, naturalną lub prosto z ekspresu. Jednak należy pamiętać, że jeżeli wybierzemy kawę sypaną, warto pozbyć się wszystkich fusów. Można to zrobić za pomocą sitka, gazy lub podczas zaparzania kawy użyć specjalnego filtra.
Kiedy mamy już kawę, należy wlać ją do rondelka i dodać do niego również resztę składników. Ostatnimi składnikami które możemy użyć jest ekstrakt z wanilii i cynamon. Wystarczy chociaż odrobina dodana do garnka, a kawa zyska wspaniałego aromatu.
Kiedy w naszym garnku znajdują się już wszystkie składniki, całość należy delikatnie podgrzać, aż do całkowitego rozpuszczenia masła orzechowego. Następnie naszą aksamitną masę przelewamy do wysokich szklanek i podajemy na gorąco w formie przekąski lub deseru.
Kawa z masłem orzechowym - zdrowa przekąska
Masło orzechowe, na przykład pasta z pekan jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych – między innymi kwasu oleinowego i kwasu linolowego. Te zdrowe tłuszcze są przede wszystkim pomocne w pracy układu sercowo-naczyniowego. Dzięki nim można skutecznie obniżyć poziom zabójczego cholesterolu LDL. Dodając do kawy masło orzechowe, przykładowo masło makadamia możesz skutecznie chronić się przed wieloma chorobami.
Kawa z masłem orzechowym jest świetną opcją na zdrową przekąskę w ciągu dnia. Kofeina hamuje głód oraz pobudza, a mleko jest świetnym źródłem zdrowych tłuszczy i białka. Natomiast miód i syrop klonowy składają się z cukrów prostych, dzięki którym szybko dodasz sobie energii. Jak widać kawa z masłem orzechowym jest fantastyczną opcją na przekąskę pomiędzy posiłkami.