2 porcje / 336 kcal

Jabłko z masłem orzechowym

Składniki

2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2-3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki miodu lub syropu klonowego
1 łyżka oleju roślinnego

Przepis

Wybierz dwa dosyć duże jabłka, dokładnie je umyj oraz osusz. Następnie odkrój wierzchy jabłek i odłóż je na talerz (jeszcze Ci się przydadzą). Teraz wydrąż środek. Tak, by pozbyć się całego gniazda nasiennego. W miseczce wymieszaj masło orzechowe, cynamon oraz miód lub syrop klonowy (ewentualnie syrop z agawy), a powstałą masą wypełnij wydrążone jabłka i przykryj je wcześniej odkrojonymi częściami. Teraz ustaw piekarnik na 180°C. Gdy będzie się nagrzewał, pokryj jabłka olejem, by nie przypaliły się podczas pieczenia. Ułóż jabłka w głębszym naczyniu, nadającym się do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 25 minut. Jabłka podawaj na ciepło. Możesz posypać je cynamonem lub polać syropem klonowym i ozdobić pokruszonymi orzechami. Smacznego!

Jabłko pieczone z masłem orzechowym

Jabłka pieczone z masłem orzechowym to ciekawa alternatywa dla wersji tej przekąski na zimno, ponieważ wariant na ciepło smakuje zupełnie inaczej. Jest to smak zaskakujący, bardzo bogaty, słodko-kwaśny. To wszystko za sprawą połączenia składników, które na pozór mogą wydawać się banalne, ale razem tworzą bardzo ciekawą mieszankę. Ta przekąska, choć kojarzy się raczej z jesienią czy zimą, może być także świetnym deserem na lato, jeśli jabłko podasz z gałką lodów waniliowych.

Gwoździem programu w tym przepisie jest bezsprzecznie masło orzechowe. Cudownie łączy się z cynamonem i miodem, tworząc aksamitną masę, która pod wpływem temperatury rozpuszcza się i rozpływa po całym jabłku. Wybór pasty orzechowej do tego przepisu ma znaczenie. Jeśli lubisz klasyczne połączenia, na pewno bardzo posmakuje Ci pieczone jabłko z masłem z orzechów arachidowych. Natomiast masło migdałowe, choć ma podobną konsystencję, w smaku jest jeszcze delikatniejsze i bardziej aksamitne. Trzecia opcja to masło z orzechów nerkowca. Ono z kolei jest znacznie rzadsze od dwóch poprzednich, a jego smak jest lekko słodki, dlatego będzie idealnym wyborem dla osób, które szczególnie uwielbiają słodkie przekąski.

5/5 - (1 vote)