10 porcji / 390 kcal porcja

Ciasto drożdżowe z masłem orzechowym – smakowita perełka na domowy stół

Składniki

500 g mąki
50 g świeżych drożdży
65 g cukru
180 ml mleka
100 g masła
2 żółtka
szczypta soli
150 g domowego masła orzechowego
cukier puder do posypania

Przepis

Rozpocznij od przygotowania rozczynu drożdżowego. W tym celu rozkrusz drożdże do miseczki, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i ciepłe (ale nie gorące) mleko. Wymieszaj wszystkie składniki, przykryj miseczkę ścierką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Tymczasem do dużej miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, sól, żółtka, rozpuszczone masło, a na końcu również wyrośnięte drożdże. Wyrabiaj ciasto przez koło 10 minut ręcznie i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Następnie podziel ciasto na małe porcje i rozwałkuj. Na każdym kawałku rozsmaruj masło orzechowe i zawiń w rolkę. Układaj rolki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw jeszcze na około 20 minut do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut, aż ciasto stanie się złociste. Kiedy ostygnie, posyp je cukrem pudrem i teraz Twoje ciasto drożdżowe z masłem orzechowym jest gotowe do podania!

Słodkie i orzechowe ciasto drożdżowe

Dobrze jest od czasu do czasu urozmaicić domowy stół smakowitymi wypiekami. Zasłużonym bohaterem dzisiejszego wpisu jest ciasto drożdżowe, a jego sekretnym składnikiem – masło orzechowe. Niepowtarzalna nuta orzechów nadaje ciastu niebanalnego smaku, który sprawi, że nikt nie przejdzie obok niego obojętnie.

Każdy, kto choć raz spróbował dobrego masła orzechowego wie, że to smakołyk, który nadaje się nie tylko na kanapki, ale także do pieczenia. Ciasto drożdżowe z masłem orzechowym to połączenie tradycji z nowoczesnością, które pozwoli nam odkryć na nowo smak domowych wypieków.

Choć najpopularniejszym masłem orzechowym jest zdecydowanie to z orzechów arachidowych, do tego przepisu możesz dodać właściwie każdą pastę orzechową. Wybierz tę, którą lubisz najbardziej. Może to być masło z orzechów włoskich, pasta pistacjowa czy masło z nerkowców. Domowe masło orzechowe to świetny wybór, ale jeśli nie masz możliwości wykonać go samodzielnie, sięgnij po dobry jakościowo produkt, np. z naszego sklepu z masłem orzechowym.