Batony proteinowe z masłem orzechowym
Składniki
Przepis
Daktyle namaczaj w wodzie przez całą noc lub 2 godziny we wrzątku. Orzechy posiekaj nożem, podobnie zrób z daktylami oraz czekoladą. Do miski dodaj orzechy, daktyle, czekoladę, płatki owsiane, miód oraz masło orzechowe i wymieszaj. Następnie dodaj odżywkę białkową, kakao oraz mleko lub wodę i ponownie wymieszaj. Gdy konsystencja zrobi się dosyć gęsta, zacznij ugniatać masę dłońmi, do momentu w którym będzie plastyczna i lekko kleista. Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub – jeśli nie masz formy – po prostu ulep z niej prostokąt, przełóż na papier do pieczenia i włóż do lodówki na około pół godziny. Kiedy masa stwardnieje, pokrój ją w równe batoniki. Gotowe – batony proteinowe z masłem orzechowym!
Domowe batony proteinowe
Batony proteinowe, które znajdziesz dziś na półkach już niemal każdego sklepu, wciąż są dosyć drogie. Postanowiliśmy więc przygotować dla nich alternatywę o bardzo czystym i prostym składzie, ale również o znakomitym smaku. Nasze batony proteinowe z masłem orzechowym są wyjątkowo proste w przygotowaniu – nie musisz spędzać na ich przygotowaniu wielu godzin. Wystarczy, że wcześniej namoczysz daktyle, a wykonanie batonów nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Będzie to idealna przekąska w dni treningowe, a także wtedy, gdy po prostu będziesz mieć ochotę na coś słodkiego. To naprawdę zdrowy zamiennik dla batona naładowanego cukrami prostymi i tłuszczami nasyconymi. Nasze batony zawierają masło z fistaszków, a więc źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zatem w znacznej większości kalorie masła orzechowego to zdrowe tłuszcze oraz duże ilości białka. To znacznie lepsze rozwiązanie!
Szybkie w przygotowaniu batony proteinowe z masłem orzechowym
Często brak Ci czasu na przygotowywanie posiłków? Praca czy studia, obowiązki domowe, treningi – niekiedy zwyczajnie trudno jest to wszystko ze sobą pogodzić i jeszcze znaleźć czas, by zdrowo zjeść. Warto więc mieć w zanadrzu kilka przepisów, które pozwolą Ci przygotować niektóre posiłki na zapas. Jednym z nich jest właśnie nasz przepis na batony proteinowe z masłem orzechowym. Ilość składników wystarczy na przygotowanie aż 10 batonów, które możesz z powodzeniem przechowywać w lodówce. Podobnie zresztą jak smarowidło do chleba, na które przepis pojawił się jakiś czas temu na naszej stronie.