4 porcje / 273 kcal

Zupa krem z batatów z masłem orzechowym

Składniki

2 bataty
2 cebule
2 ząbki czosnku
500 ml wody lub bulionu warzywnego
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżka oleju
½ łyżeczki curry
½ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki chili
Świeża kolendra
Grzanki

Przepis

Obierz i pokrój bataty w kostkę. Cebulę i czosnek również pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na oliwie w garnku. Następnie dorzuć bataty, wlej wodę lub bulion warzywny, przykryj i gotuj do momentu, aż bataty zmiękną (ok. 15 minut). Teraz dodaj przyprawy oraz masło orzechowe i podgrzewaj, aż pasta z orzechów się rozpuści, a przyprawy oddadzą swój aromat, czyli ok. 10 minut. Następnie odstaw zupę, by ostygła, a kiedy będzie letnia, zblenduj ją na gładką masę. Jeśli okaże się zbyt gęsta, dodaj do niej trochę wody i wymieszaj.

Zupę krem z batatów z masłem orzechowym podawaj z posiekaną kolendrą i grzankami. Możesz kupić gotowe grzanki w sklepie lub wykonać je z chleba, który ma już kilka dni. Wystarczy, że pokroisz dwie kromki w kostkę, skropisz oliwą i posypiesz ulubionymi przyprawami, a następnie chwilę podsmażysz na patelni. Grzanki możesz też zastąpić uprażonymi orzechami włoskimi, pestkami dyni czy płatkami migdałów.

Krem z batatów z masłem orzechowym

Krem z batatów z masłem orzechowym to pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którzy kochają zupy, a w szczególności zupy z masłem orzechowym. Słodkie ziemniaki w połączeniu z wyrazistym smakiem pasty z orzechów to połączenie – wydawałoby się – niekonwencjonalne, ale jakże pyszne.

Jakie masło będzie najlepiej pasowało do tego przepisu? Jak najbardziej może to być klasyczne masło arachidowe, które jest łatwo dostępne, ma kremową konsystencję i wyrazisty smak. Jeśli jednak chcesz spróbować nieco bardziej oryginalnego połączenia, zachęcamy Cię do sięgnięcia po pastę z pistacji, która jest lekko słona, dzięki czemu sprawi, że zupa nabierze zupełnie innego, głębszego smaku. Ciekawą alternatywą będzie także masło z orzechów pekan o bardzo głębokim bukiecie smaków.

Jak pokazaliśmy w dziesiątkach naszych przepisów, masło orzechowe może być świetnym dodatkiem nie tylko do słodkich przysmaków. Jest też idealnym zwieńczeniem wytrawnych dań, takich jak właśnie zupy. Krem z batatów z masłem orzechowym nie jest bowiem jedynym przepisem na zupę, jaki mieliśmy okazję tu zaprezentować. Jeśli lubisz ciekawe połączenia smaków, na pewno spodoba Ci się nasza receptura na zupę migdałową. Wypróbuj ją, a na pewno będziesz mieć ochotę na więcej.

3.8/5 - (5 votes)