Świąteczny stół – zupa migdałowa wigilijna z Kresów

Składniki

1 litr mleka 3,2%
200 ml słodkiej śmietanki 30%
120g masła migdałowego
30g migdałów w płatkach
2 łyżki masła
laska wanilii
2 laski cynamonu
60 g rodzynek
4 suszone śliwki
2 żółtka
odrobina cukru do żółtek

Przepis

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor. Do rondelka wrzuć masło, masło migdałowe i chwilę podsmaż, po czym zalej mlekiem, dodaj śmietankę i zagotuj.

Ciągle mieszając dodaj laski cynamonu oraz przekrojoną na pół laskę wanilii, suszone śliwki i rodzynki. Porządnie rozbij rózgą 2 żółtka z cukrem na kogel-mogel i stopniowo dolewaj je do zupy mieszając – uważaj, by się nie zwarzyły.

Do zupy można dodać ryż ugotowany wcześniej w mleku. Taka zupa migdałowa z ryżem jest bardzo sycąca. Łatwo też możemy zamienić przepis na wegański – zupa migdałowa z mleczkiem kokosowym zamiast z mlekiem krowim smakuje równie pysznie!

Polskie zupy wigilijne z różnych regionów Polski

Zupa migdałowa to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych przygotowywanych na dawnych Kresach Wschodnich. Serwowana była w bogatych domach jako symbol dobrobytu i zamożności. Przepisów na zupę migdałową jest wiele. W jednym z pierwszych przepisów pochodzącym z 1906 roku, na liście składników pojawiają się gorzkie migdały. My przedstawiamy nieco uwspółcześnioną wersję tej tradycyjnej potrawy. Warto jednak eksperymentować. Do zupy migdałowej możemy dodać także inne bakalie takie jak suszona żurawina czy biały mak. W trakcie kresowej wigilii na stole nie mogło zabraknąć także innych potraw, takich jak barszcz z uszkami czy karp w sosie.