4 porcje / 270 kcal

Zupa afrykańska z masłem orzechowym

Składniki

1 papryka czerwona
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów lub 3-4 pomidory świeże
100 g masła orzechowego
1l bulionu warzywnego lub wody
50 g ryżu
2 łyżki oleju
Sól
Pieprz
¼ łyżeczki chili
½ łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki papryki słodkiej
Pęczek kolendry

Przepis

Rozpocznij od pokrojenia papryki i cebuli w kostkę. W międzyczasie w garnku rozgrzej łyżkę oleju, a następnie wrzuć pokrojone warzywa i dodaj szczyptę soli. Smaż warzywa przez około 5 minut (do momentu zeszklenia się cebuli). Pod koniec dodaj pokrojony w drobną kosteczkę lub przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż jeszcze przez chwilę. Teraz wrzuć do garnka puszkę pomidorów. W sezonie zamiast pomidorów z puszki możesz dodać 3-4 pomidory świeże. Wystarczy, że sparzysz je wrzątkiem, usuniesz skórkę i pokroisz na mniejsze kawałki. Następnie do warzyw dodaj jeszcze jedną łyżkę oleju i smaż przez 2-3 minuty, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły.

Teraz wlej do garnka bulion lub wodę oraz przyprawy, czyli sól i pieprz (według uznania), chili, kmin rzymski oraz paprykę słodką i gotuj na małym ogniu przez około pół godziny. Po upływie tego czasu do zupy dorzuć ryż i gotuj przez kolejne pół godziny lub do momentu, gdy ryż będzie odpowiednio miękki. Teraz przyszedł czas na kluczowy składnik, czyli masło orzechowe. By zupa zyskała odpowiednią konsystencję, nie dodawaj go od razu, tylko wymieszaj w osobnej miseczce z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Kiedy mieszanina będzie jednolita, możesz dodać ją do zupy i wszystko wymieszać. Dzięki dodatkowi masła orzechowego zupa zyska aksamitnie gładką konsystencję i niebanalny smak. Zupę podawaj ze świeżą kolendrą.

Afrykańska zupa orzechowa

Najważniejszym składnikiem zupy afrykańskiej jest oczywiście masło orzechowe. Poszukując odpowiedniej pasty z orzechów do swojego przepisu, wybierz zdrowe masło orzechowe, czyli takie, które będzie zrobione w 100% z orzechów i nie będzie zawierało dodatku cukru, soli, oleju palmowego czy konserwantów. Jaka pasta będzie najlepiej komponowała się z tym przepisem? Według nas dobrą opcją jest zrobione z arachidów masło orzechowe crunchy, zawierające małe kawałki orzechów, które będą przyjemnie chrupały w zupie. Ciekawa alternatywa to masło z nerkowca o bardzo kremowej konsystencji, świetnie komponującej się z zupą afrykańską.

A jeśli masz ochotę wypróbować inne przepisy na zupę z masłem orzechowym, zachęcamy Cię do sprawdzenia naszego pomysłu na zupę migdałową, która jest jednym z tradycyjnych dań wigilijnych przygotowywanych na dawnych Kresach Wschodnich.