2 porcje / 175 kcal

Krem z nerkowców i mango

Składniki

100g masła z nerkowców
1 mango
90 ml mleka

Przepis

Mango obierz, a następnie pokrój w kostkę. Wrzuć je do miski lub kielicha blendera, a następnie dodaj masło z nerkowców i połowę mleka. Zmiksuj całość i sprawdź, czy konsystencja nie jest zbyt gęsta. Jeśli tak, dodaj pozostałe mleko i ponownie zmiksuj. Krem z nerkowców i mango jest od razu gotowy do podania. Przełóż go do miseczek lub pucharków i udekoruj według uznania. Smacznego!

Szybki i smaczny deser na każdą okazję

Krem z nerkowców i mango to niezwykle szybki w przygotowaniu, a zarazem efektowy deser z trzech składników, który zrobisz w dosłownie kilka minut, na przykład kiedy mają wpaść do Ciebie goście! Słodko-orzechowy krem z nerkowców i mango to także idealny pomysł na przekąskę w ciągu dnia czy dodatek do owsianki.

Jeśli lubisz nieco słodsze desery, krem z pastą z nerkowców i mango możesz wzbogacić o łyżeczkę syropu klonowego lub syropu z agawy czy miodu. Jeśli jednak wybierzesz bardzo dojarze i soczyste mango, dodatek słodzidła nie powinien być konieczny.

Krem z nerkowców i mango możesz wykonać także w wersji wegańskiej. Wystarczy, że krowie mleko zamienisz na napój roślinny – to wszystko! Wybierz ten, który smakuje Ci najbardziej. Może to być zarówno napój owsiany, kokosowy, z nerkowców, jak i sojowy.

Krem z nerkowców i mango – zdrowa i energetyczna przekąska

Jeśli szukasz zdrowszych zamienników słodyczy i deserów, ten krem na pewno Cię zachwyci. Niestandardowe połączenie masła z nerkowców oraz mango to pyszny pomysł na zdrową i pełnowartościową przekąskę.

Krem zawiera bowiem mnóstwo polifenoli, dzięki czemu minimalizuje namnażanie się komórek rakowych, a oprócz tego – za sprawą witamin z grupy B obecnych w maśle z nerkowców – wspiera układ nerwowy, dodaje energii, poprawia koncentrację i pamięć. Z kolei substancje zawarte w mango wpływają pozytywnie na regulację poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi. Dodatkowo wzmacniają one pracę serca i sprzyjają pozbywaniu się sodu z organizmu, co przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi.